Икона с вградени мощи на свети Георги обиколи днес улици

...
Икона с вградени мощи на свети Георги обиколи днес улици
Коментари Харесай

Ямбол отбеляза Гергьовден с литийно шествие с икона с мощите на светеца

Икона с вградени мощи на свети Георги обиколи през днешния ден улици в най-стария квартал на Ямбол. В обичайното литийно шествие, предвождано от хоругвите на покровителите на града - света Троица и свети Георги, дружно с ямболските духовници се включиха управлението на община Ямбол, общински съветници, командирите на военните формирования от ямболския гарнизон и десетки жители. Преди това в храм " Свети великомъченик Георги Победоносец " архиерейският наместник Димитрий в съслужение с енорийските свещеници отслужиха тържествена света литургия.

Ямболлии избират за собствен покровител свети Георги още през 1506 година, когато издигат в негова чест втория храм в българския квартал " Каргона ". Вече 518 години черквата събира, освен на празници, както локални поданици, по този начин и туристи от други градове, поради неповторимата си архитектура, иконопис, дърворезба и комфортен двор, трансфорат от настоятелството в прелестно място за отмора.

С одобрение към всички именици в днешния Гергьовден се обърна кметът Валентин Ревански. " На всички, които носят името на Свети Георги и през днешния ден честват своя имен ден, поисквам здраве и триумфи. Носете с горделивост и достолепие имената си и ги прославяйте с делата си! ", сподели той.

Заради решението на министъра на защитата през днешния ден да не се организират военни паради, в тържествата в Ямбол участваха единствено командирите на военните формирования. Валентин Ревански, обаче, не пропусна да поздрави всички военнослужещи с Деня на храбростта и празника на българската войска.

" На днешния 6 май ние показваме нашето почитание към професионализма на всички български мъже и дами - офицери, сержанти и бойци, които с героизъм пазят бойните флагове. Български бойци, бъдете здрави и мощни, защитавайте границите на Отечеството, съхранете мира. Нека има здраве и обич във Вашите фамилии! ", сподели в приветствието си кметът.

Той напомни и заслугите на хилядите ветерани от войните, които за жалост към този момент не са измежду живите, само че на които ние изискуем благодарност за готовността им за всеотдайност.

В Деня на храбростта и празника на Българската войска със свободен вход за гости е Музеят на бойната популярност в Ямбол, който е единственият общински боен музей в страната. Над 120-годишните му здания неотдавна бяха главно ремонтирани, а в този момент са възобновени и външните експонати.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР