Църквата Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в село

...
Църквата Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в село
Коментари Харесай

Църквата в село Добърско – една от най-старите в България

Църквата „ Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат " в село Добърско е от XII в. и е една от най-старите в България. Според поверието водата, която се намира в аязмото в двора на църквата, е лековита.

„ Добърско не е инцидентно място, от тук са минавали пътищата за Рилски манастир, Света Гора ", изясни Елена Ченова, организатор на църквата.

„ Църквата е дребна на повърхност, само че богато изографисана. Няма местенце, което да не е изрисувано. Общо изображенията са 460, от които 30 са на светици. Най-много дами светици има тук, което е мистерия ", добави тя.

„ Храмът е изографисан през 1614 година като всичко е автентично и достоверно. Няма нови бои и нови фрагменти. Почистена е през 70-те години от свещите и кандилата. Консервирана е по самодейност на Людмила Живкова ", уточни Ченова.

Восъкът е запазил стенописите. Всичко е било опушено и черно. Консерваторите остават сюрпризирани след почистването какъв брой добре са непокътнати боите.

Малките прозорци, които са постоянно отворени, са служели освен за защита, само че и като натурален климатик. През тях не влиза дъжд и сняг, поддържа се непрекъсната температура.

Поради терена огромна част от църквата е вкопана в земята, а през днешния ден доста много вярващи посещават мястото, с вяра за излекуване. Литургии тук не се отслужват, тъй като е призната за монумент на културата и е един от 100-те национални туристически обекта на България.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР