Играта с резервните състезатели отдавна се е превърнала във важна

...
Играта с резервните състезатели отдавна се е превърнала във важна
Коментари Харесай

Мондиал 2022 постави рекорд по голове и асистенции на резерви

Играта с аварийните състезатели от дълго време се е трансформирала във значима част от футбола, изключително откакто бе въведена опцията за пет смени в мач. И тази наклонност прелестно може да се наблюдава в до момента изиграните 60 от всички 64 мача на Мондиал 2022.

" С пет смени може да смениш половината си тим по време на мач, по тази причина са нужни разнообразни разновидности за разнообразни моменти от дуела, а също по този начин и за разните стадии от самия шампионат ", изясни още преди международното треньорът на Англия Гарет Саутгейт.

И аварийните футболисти фактически се трансформират във значим фактор. Вече имаме връх по направени от тях асистенции на международно състезание (17), близо е и най-хубавото достижение за осъществени голове, което в този момент е 32 от международното през 2014 година

 

Какво споделя статистиката?

Към момента катарският шампионат върви по най-хубавия график що се отнася общо до вкараните голове и направените асистенции от запаси:

Мондиал 2010 в ЮАР - 15 гола и 8 асистенции от запаси (16,3% от всички);

Мондиал 2014 в Бразилия - 32 гола и 15 асистенции от запаси (28,3%);

Мондиал 2018 в Русия – 15 гола и 14 асистенции от запаси (18,4%);

Мондиал 2022 в Катар - 26 гола и 17 асистенции (29,5%).

А предстоят още четири мача - двата полуфинала и дуелите за трето място и за международната купа, по този начин че делът на голове и асистенции от аварийните футболисти може да нарасне. 

 

Още обстоятелства

• До момента най-голямо въздействие върху играта са оказвали влезлите от аварийна пейка футболисти на Германия (4 гола), Япония и Испания (по 3 гола и 1 асистенция) и Англия (2 гола и 2 асистенции)

• На мача Англия - Иран (6:2) Маркъс Рашфорд вкара едвам 46 секунди след влизането си в игра (този гол стана третият най-бърз от запаса в историята на международните първенства). Но след масовите смени в британския отбор Иран имаше най-силния си интервал в този мач. Тоест - появяването на запасите освежава играта, само че в същото време нарушава игровите връзки и вреди на тези футболисти, които остават на терена.

• От всички тимове, класирали се за плейофите, единствено Полша употребява приблизително по-малко от 4 смени в мач - в това число и в 1/8-финала с Аржентина (т.е. за 4 срещи) поляците направиха общо 15 смени. Същевременно четири отбора (Бразилия, Япония, Испания и Португалия) използваха оптимално вероятния брой запаси. При това междинното игрово време на запасите на Япония и Испания (съответно 33 и 30 минути) е двойно повече, в сравнение с тези на Португалия (16 минути).

• Средният индикатор на игрово време на запасите като цяло обаче остава постоянен - 21 минути. На Мондиал 2018 той бе 20 минути, в Бразилия 2014 - 24, а в ЮАР 2010 - 21.

• На Мондиал 2022 към този момент имаше осем обрата в резултата и това е повече, в сравнение с Мондиал 2010 (четири) и Мондиал 2018 (шест) и единствено с един по-малко от Мондал 2014. Само Япония досега съумя да обърне два пъти отрицателния процес на мачовете си - против Германия и Испания. И двата пъти това стана благодарение на свежите запаси.

Както е добре известно, мондиалите постоянно оказват въздействие върху тактическите трендове в международния футбол и наподобява, че оттук-нататък смисъла на запасите, поради новото предписание за 5 смени, единствено ще нараства...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР