И вчера продължи гасенето на големия горски пожар над село

...
И вчера продължи гасенето на големия горски пожар над село
Коментари Харесай

Продължава борбата с огъня над село Югово

И през вчерашния ден продължи гасенето на огромния горски пожар над село Югово, община Лъки, където повече от три дни гори огромна територия с иглолистна гора, съобщи Българска национална телевизия. На моменти пламъците са обхващали с неконтролируема скорост короните на дърветата, описаха пожарникари. Усилията на екипите, които се борят с огъня в Родопите, са да запазят както къщите в околните обитаеми места, по този начин и боровата гора. За момента няма заплаха за популацията и парцелите на хората.

Западната и източната граница на пожара са локализирани. Но на северозапад има планински борд, който не може да бъде доближат.

Именно теренът затруднява извънредно доста гасенето. Мястото е доста високо и стръмно, и даже високопроходимата техника съумява да стигне до там за към два часа. Ето за какво битката с огъня се води и от въздуха с военни хеликоптери " Кугър ".

Силният вятър, който се появи през днешния ден в допълнение затруднява потушаването на стихията. Поривите са внезапни и постоянно сменят посоката си, като по този метод се възпламеняват бързо и нови огнища.

Екипите, които са на терен, се сменят на 24 часа, само че някои пожарникари остават и по-дълго на място.

Тежко е горе, аз персонално съм от четвъртък сутринта там. Фронтът е доста огромен. Вятърът отново го разпалва и се молим за дъжд, това е, споделя Илия Диков, пожарникар от Асеновград.

Освен с огъня, трети ден екипите се борят и с непристъпния терен.

Има фронтове, до които не може да се доближи с техника с вода и с хора, даже и с хора не може, има скали, споделя Владимир Гаджуров, кметски наместник на село Югово.

Гасенето на пожара се затруднява и от мощния вятър в планината, който непрекъснато мени посоката си.

Ние можем да вкараме жива мощ единствено в надветрената страна. Теренът е комплициран, сподели гл. контрольор Димитър Бришимов от Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", Пловдив.

За да се обезпечи напредването на техника и хора към планината, се вкара еднопосочно придвижване към горящата околност.

Тъй като пътят е много стеснен, сме създали организация на това място идва екип и потегля нагоре към Нареченски бани, откъдето да се взима вода, през Югово се връща по този път и това е кръгово придвижване, тъй като да не става запушване по пътя, по който реагираме, сподели инс. Христо Гуджев от Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Пловдив.

И през вчерашния ден огънят беше нападнат и от въздуха.

Хеликоптерът най-накрая се взе решение да цялостни вода от езеро в Лъки и за половин час даже по-малко прави един преход до момента в който другояче от 40-те извора правеше за към час, изясни Владимир Гаджуров, кметски наместник на село Югово.

През целия ден на екипите помагаха и доброволци от цялата страна.

В такава обстановка, огънят нормално е толкоз мощен, че колкото и хора да се включват то постоянно потушаването му е мъчно, сподели Емил Николов, доброволец.

От Община Лъки приканиха доброволците, които идват, да носят кирки и лопати.

През целия ден в гасенето участваха 30 военни и чиновници от горските стопанства от цяла Южна България. В момента 4 противопожарни екипи остават на терен. Остават и дежурни огнеборци в самото село Югово. Опасност за обитаемото място все още няма, съобщи Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР