И през 2020 г. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) няма да

...
И през 2020 г. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) няма да
Коментари Харесай

И тази година няма да има пари за ремонт на "Тракия" между Чирпан и Стара Загора

И през 2020 година Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) няма да има пари за ремонт на сектора от автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора. Това се разбра от думите на районния министър Петя Аврамова на днешния парламентарен надзор. От края на 2018 година в правата е въведено ограничаване като за междуградски път - оптималната скорост от 90 км/ч, тъй като настилката се оказа в неприятно положение, малко над 10 години след откриването ѝ (2007 г.).

Индикативната стойност на ремонта единствено на дясното платно на автомагистралата е към 60 млн. лв., сподели Петя Аврамова. Тя изясни, че на мястото е направено проучване и има наставления какво тъкмо следва да се извърши.

" Основният проблем за пускане на ремонта е неосигуреното финансиране. Сумата е непостижима за бюджета на АПИ ", сподели Аврамова. По думите ѝ бюджетът на АПИ за ремонтни стратегии за тази година още не е одобрен, само че тези 60 млн. лв. са повече от половината от плануваните средства за поправки и поддръжка на цялата републиканска пътна мрежа.

" На доходи от ТОЛ системата тази година можем да разчитаме в стеснен размер ", напомни още министърът. Очакваните доходи от ТОЛ такси през 2020 година са над 700 хиляди лв.. Регионалното министерство към този момент разпредели към 500 млн. лв. от тези средства, като без търг те бяха ориентирани към държавното сдружение " Автомагистрали ", което ще укрепи 74 свлачища, срутища и пропадания по републиканската мрежа.

" За 2 години не може да се обезпечи финансиране за към 10% от автомагистрала " Тракия " и очевидно за идващите две също няма да се обезпечи ", обърна се към министъра депутатът от " Воля " Боряна Георгиева. Тя посочи, че секторът " работи като средство за събиране на санкции от жителите " и прикани да се вземе решение и в случай че би трябвало, табелите за автомагистрала да се махнат от пътя.

Още от предходната година водачи се оплакват, че секторът се е трансформирал в обичан за Пътната полиция и се постановат санкции. По данни от полицията за една година от въвеждането на ограничаването за превишаване на скоростта в проблематичния сектор са санкционирани 4 546 водачи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР