И нсталирането на статуя на активистката по въпросите на климатичните

...
И нсталирането на статуя на активистката по въпросите на климатичните
Коментари Харесай

Статуя на Грета Тунберг разгневи студенти

И нсталирането на скулптура на активистката по въпросите на климатичните промени Грета Тунберг във Англия във вторник провокира остра реакция измежду чиновниците и студентите, които обявиха, че парите можело да бъдат по-добре изразходвани, съобщи.

Статуята е поставена в университета в Уинчестър в Южна Англия, с цел да отразява неговия „ ангажимент за резистентност и обществена справедливост”, се споделя в изказване на университетското управление.

Съюзът на университетите и колежите, който съставлява университетския състав, обаче отхвърли паметника като „ суетлив проект” и разкритикува харченето на 24 000 паунда за реализирането му във времена на пандемия.

Според Съюза парите за статуята е трябвало да се употребяват, с цел да се предотврати съкращаването на услуги и личен състав и разгласи вземането на решението за инсталирането на статуята за „ непрозрачно”.

Председателят на Съюза на студентите в Уинчестър Меган Бол съобщи пред Би БиСи, че студентите не слагат под въпрос приноса на Тунберг като значим участник в акцията, само че желаят университетът да се занимава с „ сериозните проблеми”, пред които са изправени студентите.

„ Намираме се в Коронавирус година, доста студенти в действителност не са имали достъп до кампуса, доста от тях се пробват да учат онлайн и имат остра потребност от подкрепа”, сподели Бол. „ Призоваваме университета да съобрази цената на статуята, като отдели 23 760 английски лири в допълнение финансиране за услуги за поддръжка на студенти в кампуса”, добави тя.

Заместник-ректорът на университета професор Джой Картър акцентира, че не е отклонено финансиране от студенти или чиновници ,

с цел да се заплати за статуята.

„ Подходът на университета към изкуството е да поръча или закупи необикновени и поразителни творби, които въплъщават нашата отличителност и ценности”, сподели Картър и похвали Тунберг като „ водещ международен екологичен активист”. „ Знаем, че мнозина я намират за спорна фигура”, сподели тя и добави, че университетът приветства „ необорим спор и сериозни разговори”.

Тунберг, която стартира акция против изменението на климата през 2018 година на 15-годишна възраст, завоюва най-голямата премия за човешки права на Amnesty International и шведската премия за право на прехранване, постоянно представяна като различен Нобел. През 2019 година тя беше оповестена за човек на годината от списание Time.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР