И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов утвърди методически указания до прокурорите

...
И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов утвърди методически указания до прокурорите
Коментари Харесай

Сарафов даде указания как да се отнемат коли от пияни и дрогирани

И.ф. основният прокурор Борислав Сарафов утвърди методически инструкции до прокурорите в цялата страна по отношение на промените и допълненията на Наказателния кодекс за закононарушения по превоза, влезнали в действие на 04.08.2023 година. Това оповестяват от държавното обвиняване.

Указанията имат за цел организационно и методическо подкрепяне в практиката при законосъобразното използване на наредбите по отношение на ръководството на транспортно средство след приложимост на алкохол, наркотични субстанции или техни аналози.
-->
С тях законодателят е планувал застраховане на отнемането в интерес на страната на транспортно средство, послужило за осъществяване на закононарушение, или отсъждане на неговата равноценност в случаите, когато лидерът не е притежател.

В напътствията се обръща внимание на своевременното събиране на доказателства по досъдебните производства за транспортното средство, послужило за осъществяване на закононарушение, за неговата благосъстоятелност, цената му и имущественото положение на обвинения, както и на затрудненията, които биха могли да зародят при изясняване на тези условия. Разяснено е в кои случаи транспортното средство следва да се приобщи като материално доказателство по досъдебното произвеждане и по кое време това не се постанова.  

„ Превозното средство следва да бъде внимателно  огледано, разказано в съответния протокол и фотографирано, като се вземат ограничения да не се повреди или промени, в това число да се запечата и уточни място за неговото предпазване, съгласно с идните дейности по следствието “, се показва в методическите инструкции. Препоръчва се да се преценя съгласно съответната обстановка нуждата приобщеното като материално доказателство транспортно средство да се съхранява до привършване на следствието.

В напътствията се подчертава и на ограниченията, които прокурорите могат да подхващат за застраховане на отнемането на транспортни средства и на наказването санкция. Една от тях е да се насочва навреме искане  до съответния първоинстанционен съд, съобразено с тълкувателната процедура на Върховния касационен съд. Изброени са съответни случаи, при които следва да се насочат претенции за обезпечения с оглед бъдещо отсъждане на равностойността на транспортното средство в интерес на страната или за поръчителство на наказването санкция.

Незабавно след налагането на обезпечителни ограничения, респективно след осъществяване на съдебно-оценителна експертиза, прокурорите би трябвало да преценят опцията за връщане на конфискувано транспортно средство, когато то не е благосъстоятелност на дееца или той е съсобственик с други лица.

На административните ръководители на апелативните прокуратури е указано да основат организация за изследване и разбор на практиката на прокуратурите и съдилищата в съответния регион по отношение на използването на наредбите на Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс и при констатиране на неправилна или спорна процедура да сезират Върховната касационна прокуратура.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР