И два месеца след парламентарните избори в Италия нищо не

...
И два месеца след парламентарните избори в Италия нищо не
Коментари Харесай

Защо два месеца след изборите в Италия не се случва нищо?

И два месеца след парламентарните избори в Италия нищо не се случва: двете популистки групи - придвижването " Пет звезди " и десните консерватори се блокират взаимно. Управлявалите до момента социалдемократи, които бяха тежко осъдени на изборите, са застинали в опозиционна мимика. Всички опити да бъде основана някаква форма на коалиция сред протестното придвижване, десните радикали и по-умерените политици се провалиха. Президентът Серджо Матарела установи тъжно, че и неговите старания са били напразни, защото партиите не престават да упорстват.
Движението " Пет звезди " упорства за нови избори през юни, до момента в който десните радикали избират новите избори да се проведат в края на годината. Всяка партия търси най-удачния миг за осъществяване на идващите избори по този начин, че тя да има оптимално положителни шансове за реализиране на добър избирателен резултат.
Президентът Матарела не е последовател на концепцията за насрочване на нови избори. Изглежда той споделя опасенията на доста италианци, че и на едни нови избори евентуално ще бъде реализиран еднакъв резултат, т.е. това няма да приключи политическата обсада. Други пък означават, че едни нови избори ще бъде ненужно хабене на пари, каквито мощно задлъжнялата Италия просто няма непотребни.
В понеделник президентът Матарела ще направи един финален опит за намиране на излаз - поканил е на диалози водачите на левите и десните популисти, както и управлението на социалдемократите. Все още е допустима коалиция сред придвижването " Пет звезди " и социалдемократите или елементи от тази залязваща партия. Възможен е и съюз сред " Пет звезди " и дяснонационалистическата " Лига ". В подобен случай, обаче, ще би трябвало да бъде рискуван някогашният министър председател Силвио Берлускони, който продължава да дърпа конците в консервативния лагер. Но 81-годишният политически деец не е подготвен да слезе от сцената.
Ако и този финален опит се провали, президентът може да назначи служебно държавно управление от " технократи ", което да гласоподава бюджета за 2019 година и да приготви новите избори. Този длъжностен кабинет обаче също би трябвало да получи утвърждението на Народното събрание. Възможно е и досегашният министър председател Джентилони да продължи да ръководи служебно. Без парламентарно болшинство обаче ще бъде доста мъчно да бъде признат бюджетът.
Италия може да си разреши този политически цирк, единствено тъй като италианската стопанска система е във фаза на лек напредък. Финансовите пазари не се впечатляват изключително от съдружния покер в Рим. Лихвите за рефинансиране на огромните държавни задължения са търпимо ниски. Най-добрият вид за пазарите и стабилността на еврозоната, в която Италия е един от основните участници, би било едно краткотрайно държавно управление. То би било по-стабилно и по-надеждно от каквато и да било коалиция сред леви и десни популисти. Италия обаче бързо може да се сбогува с относителното успокоение, в случай че на власт дойдат евроскептични популисти.
Ако пазарите решат, че Луиджи ди Майо от " Пет звезди " или Матео Салвини от дясната " Лига " съставляват риск, Италия бързо може да изпадне в сериозна финансова обстановка.Тогава задълженията няма да могат да бъдат рефинансирани и ще се наложи намесата на европейския " Спасителен чадър ". Несигурността ще се ускори и от вероятността ЕЦБ в миналото да увеличи лихвите. А такава стъпка ще докара до увеличение на разноските за италианските държавни облигации. Последиците биха били ужасяващи: Европейски Съюз ще би трябвало подкрепя Италия със стотици милиарди евро. Прилича на танц върху вулкан: към този момент край Везувий всичко е умерено. Но всеки миг той може да изригне.
Коментар на Бернд Ригерт от Дойче веле.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР