Художникът от времената на Ренесанса - Рафаело (изв. още като

...
Художникът от времената на Ренесанса - Рафаело (изв. още като
Коментари Харесай

Художникът Рафаело е починал от коронавирус

Художникът от времената на Ренесанса - Рафаело (изв. още като Рафаел) е умрял от белодробно заболяване, което доста прилича инфекцията, провокирана от ковид, оповестява Агенция Франс Прес, като цитира проучване на италиански историк.

Популярният мит гласи, че художникът, умрял през 1520 година едвам тридесет и седем годишен, бил покосен от сифилис.

Майсторът бил лекуван от най-хубавите лекари, изпратени от папата, само че не съумял да оцелее. Според италианския художник Джорджо Васари (1511-1574) Рафаело не е споделил с лекарите честите си нощни похождения в студа при своите любовници.

През март по това време нощите били доста студени и той евентуално се е разболял от пневмония, счита историкът на медицината Микеле Аугусто Рива. Според Рива заболяването на ренесансовия занаятчия доста прилича белодробното инфектиране, което през днешния ден познаваме като разследване на болестта с новия ковид.

Художникът бил лекуван с " стартиране на кръв ", което съгласно експерта в допълнение го изтощило. Според Рива по това време лекарите са знаели за рисковете от тази терапия при инфекциозни болести, само че са работили въз основа на неправилна информация. Смята се, че заболяването на майстора траяла петнадесет дни.

Новото проучване върху аргументите за гибелта на Рафаело е приключено в края на февруари, преди пандемията от новия ковид да порази страната.

Рафаело Санцио да Урбино е един от тримата велики ренесансови майстори, паралелно с Микеланджело и Леонардо. Роден е в Урбино през 1483 година Той получава огромни поръчки от двама папи - Юлий Втори и Лъв Десети. Част от работите му са в Апостолическия замък във Ватикана, където изрисува три стаи, а четвърта приключват учениците му по негови скици.

Други негови произведения са в църкви и дворци в Рим. Тази година се означават 500 години от гибелта му, като изложбите в чест на годишнината бяха прекъснати и отсрочени поради пандемията от новия ковид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР