Христовият мъченик Агатоник живял в Никомидия при царуването на император

...
Христовият мъченик Агатоник живял в Никомидия при царуването на император
Коментари Харесай

Св. мъченици Агатоник, Зотик, Теопрепий и други

Христовият страдалец Агатоник живял в Никомидия при царуването на император Максимиан. Той отвръщал елините от поклонение на идолите и ги привеждал към Христа. Бил арестуван за мъчения от комита Евтолмий. Когато този комит, изпратен от императора в понтийската област, с цел да изтезава християните, откакто плувал с транспортен съд, дошъл на едно място, наречено Карпин, намерил там свети Зотик и неговите възпитаници, които изповядвали Христа. Евтолмий осъдил учениците му на кръстна гибел, а свети Зотик взел със себе си.
Като се върнал в Никомидия, той задържал Принципс, теоретичен на светата християнска религия от свети Агатоник; като го вързал дружно с Агатоник, Зотик и с други християни, измежду които били Теопрепий, Акиндин и Севириан, той завел всички в Тракия, където дошъл и самият император, с цел да съобщи там всички на мъчения.
Когато светиите се намирали в региона Потама, комитът предал на гибел свети Зотик, Теопрепий и Акиндин, защото те към този момент не можели да вървят, заради получените по-рано рани и язви.
А като пристигнали в покрайнините на Халкидон комитът предал на гибел свети Севириан, който дръзновено изповядал Христа; а другите мъченици дружно със свети Агатоник завел във Византия и там ги измъчвал известно време; след това дружно с тях дошъл в Силимврия, на едно място, наречено Амус, тъй като там обитавал Максимиан.
Там светият страдалец Агатоник, а също и всички християни, доведени с него от Никомидия, били изтезавани и измъчвани за финален път, след което били наказани на гибел и посечени, като потърпевши за името на Христа, нашия Бог.
В същия ден се празнува паметта на преподобна Антуса, на свети свещеномъченик Атанасий, свещеник и на двамата прислужници на Антуса - Харисим и Неофит.
Света Антуса, щерка на богати родители от град Селевкия, откакто приела кръщение, се подвизавала 23 години в пустинята. Атанасий, свещеник на Тарс Киликийски, който кръстил света Антуса, бил посечен с меч при царуването на Аврелиан (270-275); от същата гибел починали и Харисим и Неофит, които се кръстили дружно с господарката си. Света Антуса се преставила в мир дълго време след тяхната мъченическа кончина (след повече от 20 години).
По молитвите на Пресветата наша Владичица Богородица и Приснодева Мария, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР