На Свети Врач празнуваме деня на християнските светии Козма и

...
На Свети Врач празнуваме деня на християнските светии Козма и
Коментари Харесай

1 юли – Свети Врач

На Свети Врач честваме деня на християнските светии Козма и Дамян. По традиция не се работи никаква работа, с цел да не се разболяват хората и животните. На този ден се почитат всички национални лечители.

Двамата светии живеели покрай Рим, били възпитани в християнските добродетели, проявявали състрадание, лекували хората безплатно и по тази причина ги наричали „ безсребърници “. Били като благодетели и помагали на небогати и бездомни хора, давали им заслон, храна и ги лекували.

След жестоки гонения, поради тяхната религия, те били хванати и заведени в Рим. Накарали ги да се откажат от християнските си убеждения, само че съдникът им внезапно се раболял. Молейки се на Бог, отправяйки горещи молебствия, двамата лечители съумели да излекуват царя. След като видял чудното освобождение, той самичък се отказал от езичеството и приел християнската религия.

Светите Козма и Дамян по-късно траяли да лекуват и оказват помощ на хората.

Те са почитани от антични времена, поради чудодейните им качества да лекуват и изцеляват. На този ден празник имат и ковачите.

Какво се прави на Свети Врач?

Приготвя се курбан за здраве, а болните отиват до лечебните извори, оставят нишан от своите облекла там, с цел да остане заболяването далеко. Вечерта преди  празника Свети Врач, всички заболели отиват да преспят в параклис на двамата светци. На сутринта с лековитата вода от аязмото се измиват. Курбан се раздава на името на лечителите. Хлябът, който са омесили дамите, се раздава за здраве. В ранна заран врачки и национални лечители разпределят билките от Еньовден, които към този момент са подготвени. А самите национални лечители не се хващат на работа в този ден, тъй като може „ да не им се хване лекът. “

 1 юли – Свети Врач Снимка: https://pixabay.com/

Една легенда споделя за признака на лечителите по нашите земи.

В далечни времена, когато боговете живеели измежду хората, покрай една река край планината, живеел беловлас дъртак със свойта щерка. Той бил прочут с това, че можел да лекува, познавал силата на билките и говорел с животните. Хората ходели при него, почитали го и го обичали, тъй като им помагал.

Но господарят на Подземното царство се разсърдил, че като изпращал страшната бабичка за душите на хората, тя се прибирала с празни ръце. Добрият дъртак лекувал болните и те живеели доста дълги години.

Тогава господарят на Подземното царство изпратил великодушни блага на стареца и му заповядал да спре да лекува хората. Но той отказал да извърши заръката, тъй като бил дал оброк да оказва помощ.

Тогава царят се разгневил, изпратил вълшебница да го накаже. Изпратил мощни ветрове, горещи огньове и пламъците изпепели къщата на лечителя. В пламъците на огъня, старецът прегърнал мощно своята щерка, с цел да я резервира. Магьосницата обаче го трансформирала в змия, а щерка му – в чаша. Така те останали за безконечни времена прегърнати като знак на силата на медицината и любовта към хората.

На 1 юли, Свети гадател, имен ден честват Козма, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимирa, Красин, Красина.

Честит празник!

 infomax-logo-50-15-HW

Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР