Велика събота е денят преди Великден – Възкресение Христово. Съботата

...
Велика събота е денят преди Великден – Възкресение Христово. Съботата
Коментари Харесай

Велика Събота: Очакваме Възкресението с упование и надежда

Велика събота е денят преди Великден – Възкресение Христово.

Съботата е наречена Велика, тъй като е това е последният ден от Страстната седмица. Именно тези дни са били последните в земния живот на Христос. Исус е бил разпнат на Разпети петък, а събота е денят, когато тялото му е било в гроба.

Мъката на тези, които са били покрай Спасителя е била доста мощна. Защото те не са имали даже бегла вяра за чудото на Възкресението, което следва.

Ето за какво Великата събота е в действителност трагичен ден.

Какво не би трябвало да вършим през днешния ден:

Не бива да се провеждат някакви занимания, да се върви на посетители, да се пее и танцува, да се възнамеряват тържества за този ден, в това число сватби, рождени дни, да се празнуват разнообразни годишнини.

Не бива в този ден да се занимаваме и с по този начин наречените скотски удоволствия, да демонстрираме алчност, да пием алкохол и други.

Затова и денят на Великата събота се назовава още спокоен – вярващите би трябвало да се въздържат от всевъзможен всемирски звук.

Забранен е и физическият труд.

Как да прекараме този ден почтено:

За да почувстваме атмосферата на Великата събота, би трябвало да помним историята на този ден.

Основното е, че на този ден е належащо да сдържаме всевъзможни пристрастености. Да се въздържаме от разногласия, различия, груби думи, хули и нецензурни изрази.

На този ден християните помнят Христос и по тази причина е също толкоз значимо да обърнем внимание на духовния си живот.  

В подобен ден можем да четем Библията, да се молим, да вършим положителни каузи, в това число да оказваме помощ на нуждаещите се. Може да посетим възрастни или заболели родственици и другари, с цел да им окажем нужната помощ.

Който не е съумял да боядиса яйцата на Велики Четвъртък, може да го направи през днешния ден, преди слънцето да залезе.

Добре е да си желаяме и амнистия един от различен и да си извиним от сърце.

Велика Събота е денят, който предвещава радостната новина за Възкресението.

Както се споделя националната мъдрост „ Най-тъмно е преди зазоряване “. Този ден продължава линията на покорност и тиха обич, която изпълва сърцата ни през цялата Страстна седмица.

И, несъмнено, предвещава чудотворната развръзка.

Затова е добре да преосмислим и създадем равносметка на виталния си път и да погледнем към бъдещето с нов, бодър взор и вяра. Защото най-лошото, което можем да си причиним като хора, е точно да загубим религия в положителното.

Ние ви пожелаваме това в никакъв случай да не се случва, бъдете здрави и дано утрешният ден донесе на всички това, от което най-вече се нуждаят!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР