Христо Алексиев, служебен заместник министър-председател по икономическите политики и министър

...
Христо Алексиев, служебен заместник министър-председател по икономическите политики и министър
Коментари Харесай

Беновска- Алексиев: Карти за пътищата? Такси ТОЛ, винетки? Алексиев: Карти-да. Таксите не контролираме!

Христо Алексиев, длъжностен заместител министър-председател по икономическите политики и министър на превоза и известията – Илиана Беновска „ Беновска пита – Радио К2 “, от 6. 1. 2023 година

Илиана Беновска: Г-н Алексиев, правилно ли е, че този мой съвсем съименник Боновски, който избави, т.е. не избави, а смъкна двата, с опрощение, за жалост натрупа от връх Вихрен със своя хеликоптер не е бил  дееспособен да ръководи хеликоптер? Второ, машината не е била механически изправна? И трето, по какъв начин е кацнал той на по този начин наречения стадион в Банско, Вие несъмнено го знаете, там не е доста стадион, а едно игрище? Обяснете! Аз не оборвам благородното дело, само че обяснете в детайли!

Христо Алексиев: В момента се прави инспекция по този въпрос. Това, което сме открили досега е първо, хеликоптерът вид „ Робинсън “ няма експлоатационна валидност. Тоест той няма право да лети. Второ, господин Боновски, да, той няма удостоверение за ръководство на въздухоплавателно средство!

Илиана Беновска: Е, по какъв начин ръководи?

Христо Алексиев: И ние нямаме данни с този хеликоптер да са сваляни тези тела и да са били транспортирани.

Илиана Беновска: Как да нямате? Нали излезе обществено известие?

Христо Алексиев: Аз Ви споделям какви са обстоятелствата, че самият хеликоптер няма лиценз за експлоатационна валидност. Тоест той е летял в прорез с всевъзможни правила!

Илиана Беновска: Тоест нелегално, за това ли говорите?

Христо Алексиев: Да! И заради това има следствие. Защото в последна сметка мисля, че всички би трябвало да съблюдаваме разпоредбите. И това са за мен, с опрощение, „ въздушни джигити “! Това е все едно да управляваш кола без да си минал механически обзор, без да имаш регистрационни табели и без да имаш брошура!

Илиана Беновска: Как е позволен Боновски да лети, откакто няма удостоверение за ръководство и няма акт за техническа редовност?

Христо Алексиев: Той е летял в зоната под 300 метра, за това не се изисква особено позволение. Но по този начин или другояче този полет е нерегламентиран сигурно!

Илиана Беновска: Ще бъде ли осъден нещо?

Христо Алексиев: Тече следствие и откакто приключат инспекцията и следствието, всички обстоятелства и данни ще бъдат предоставени на прокуратурата.

Илиана Беновска: Може ли да подмята една концепция, знаете ли, че една здравна застраховка коства 10 000 лв., това е таванът, а наградата, с цел да се застраховаш за 10 000 лв. за една година е 200 лв.! Защо не извършите една акция да просветите хората, които вървят по такива рискови места, да се застраховат? 10 000 лв. получават против 200!

Христо Алексиев: Това е самостоятелно решение на всеки! Има го като алтернатива!

Илиана Беновска: Кажете по ПВУ по какъв начин ще съумеете да възстановите равновесието в България сред въглищните централи и натиска от Европа, плюс предлагането на Кирил Петков и Асен Василев в ПВУ за прекъсване на въглищните централи? Кога и по какъв начин?

Христо Алексиев: Стартирали сме договаряния, готова е позиция! И отново споделям, не приказваме единствено за въглищните централи, приказваме за смяна и трансформация на някои от плановете, тъй като те сега не дават отговор на действителностите!

Илиана Беновска: Да, бих споделила да приказваме и за ВЕИ-тата, които са, бих споделила „ натруфен “ план! Няма подобен сходен в Европа, Вие май го казахте!

Христо Алексиев: Ако приказваме да вземем за пример за плана за батериите, който е 6 000 мегаватчаса – няма такава мощ в целия свят!  Това би трябвало да се знае! И този план, в случай че не бъде модифициран, в случай че неговият обсег не бъде понижен – той няма по какъв начин да се случи в границите на ПВУ!

Илиана Беновска: А по какъв начин го екстраполирате във времето, напъните?

Христо Алексиев: Като цяло бранш „ Енергетика “ желаеме да бъде преформулиран по метод, който дава отговор на програмата REPowerEU!

Илиана Беновска: Как? В Народното събрание? Къде?

Христо Алексиев: С преразглеждане на някои от плановете! Тези средства за акумулатори да вземем за пример, с цел да се балансират, може да се дават на ВЕИ-та. Този, който има ВЕИ, страната може да му обезпечи 50%, той да си обезпечи другите като съфинансиране, с цел да може да си закупи акумулатори за балансиране да вземем за пример! Но страната да накупи толкоз доста акумулатори с такава мощ е безразсъдно!

Илиана Беновска: Как наподобява във времето това и ще спрете ли осъществяването на ПВУ по този метод, тъй като това е техническа спънка?

Христо Алексиев: Изпълнението на ПВУ продължава! Просто отново споделям, някои от плановете да бъдат предоговорени и модифицирани.

Илиана Беновска: Кога?

Христо Алексиев: И Европейска комисия, предвид на новите действителности в енергийния бранш, е отворена за такива диалози.

Илиана Беновска: Ама това може да значи една година! Кажете за периодите?

Христо Алексиев: Работим по подобен вид, до края на този месец ще имаме подобен вид. Но отново споделям, тези оферти би трябвало да бъдат много съществено разисквани. Не може такива стратегически цели да се вършат непрозрачно, както се беше случило и предходния път!

Илиана Беновска: Кажете за превозвачите, господин Алексиев, Вие извършихте преди Нова година, остана не доста очевидно за сътрудниците, отложихте увеличението на ТОЛ таксите с половин година. Това едно на ръка. Намалихте винетните такси, само че не освободихте второкласната пътна мрежа за превозвачите, камионджиите, от съответните ТОЛ такси. Как се развива този въпрос?

Христо Алексиев: Ами те употребиха преди второкласната пътна мрежа, по тази причина е включена в обсега.

Илиана Беновска: Те обаче желаят да бъде понижена, на избрани 3 000 километра и по този начин нататък?

Христо Алексиев: Това решение бе взето заради няколко аргументи. Първо, Вие знаете, че сега има доста високи равнища на инфлация. Всяко едно нарастване на ТОЛ таксите и разноските за превоз води до нарастване на всяка стока и услуга. Защото превозът е в основата на всичко. Затова бе взето и това решение. Плюс това за мен е необичайно по какъв начин от ТОЛ за тази година бяха събрани единствено 323 милиона. Самата система би трябвало да се преразгледа, тъй като не работи дейно!

Илиана Беновска: Кой не си прави работата? Какво значи необичайно?

Христо Алексиев: Системата за мен не работи добре!

Илиана Беновска: Държавата ли, АПИ ли, кой не си прави работата? Посредникът? Кой не си прави работата?

Христо Алексиев: Самата система, по метода, по който е внедрена, не работи добре! Държавата да вземем за пример не получава данни за събрания ТОЛ. Каквито даннни са подадат от по този начин наречените НДУ-та! Държавата няма никакви контролни механизми!

Илиана Беновска: Само да Ви попитам, фондация, която създава исторически карти, предложи и Вие сте осведомен с предлагането, на Вас и на Шишков, да се направи една безусловно подробна карта на пътищата, на положението, на ремонта им и по този метод ще можете да регулирате изплащането на ТОЛ таксите. Обаче никой нищо не прави по въпроса!

Христо Алексиев: Да, това е потребно и би трябвало да се направи!

Илиана Беновска: Вие какво вършиме?

Христо Алексиев: Вие това ми го представихте преди няколко седмици и ние сме отворени да работим по този въпрос за картата!

Илиана Беновска: Тоест, ще ги повикате и ще работите? Това е доста значим за обществото въпрос! Това е историята на пътищата досега!

Христо Алексиев: Да, ще организираме среща!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР