Хотелиерите и ресторантьорите искат изключение от новото правило за плащане

...
Хотелиерите и ресторантьорите искат изключение от новото правило за плащане
Коментари Харесай

„Василев ще ни разбере“: Хотелиерите искат изключение за заплатите в брой

Хотелиерите и ресторантьорите желаят изключение от новото предписание за заплащане на заплати по банков път единствено няколко дни след приемането му. Една от най-големите организации в туризма – Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) – изпрати публично писмо до финансовия министър Асен Василев с искане огромните компании с над 100 чиновници да могат да заплащат в брой заплатите на задграничните си сезонни чиновници.

Според признатите дефинитивно законодателни промени всички работодатели с над 100 чиновници следва да заплащат заплати единствено по банков път. Поправката влиза в действие от 1 септември.

От организацията аргументират настояването си със усложнения, които чужденците в България срещат при разкриване на банкова сметка. Тя добавя, че от години браншът разчита на чиновници от разнообразни дестинации, най-вече от страни отвън Европейския съюз – Украйна, Армения, Молдова, Киргизстан и други, които са регистрирани като „ сезонна претовареност “ и са им издадени 3-месечни работни визи.

БХРА акцентира, че банковите офиси по Черноморието са претрупани, а задграничните чиновници постоянно не приказват български или британски език, заради което банките би трябвало да изготвят бланки на съответните езици или да се обезпечи преводач.

Времето за издаване на карта (пластика) за достъп до банковите им сметки е към 20 дни. Ако лицето си отпътува при започване на септември, когато изтича 3-месечната му работна виза, то ще има преведена заплата, само че няма да има получена карта и физическа опция да си изтегли заплатата “, се изяснява в писмото до финансовия министър.

Проблем съгласно представителите на бранша има и със закриването на банковите сметки, защото нормално лицата работят до последния ден от работната си виза и нямат физическа опция да отидат до банков клон, с цел да закрият съответната сметка и да изтеглят наличността по нея, изключително в случаите, когато отпътуват в неработен ден.

Припомняме, че концепцията за заплащане на заплати по банков път бе на Асен Василев, а първичната му визия бе да обхване доста повече компании – всички с над 50 чиновници, както и всички, заети в ресторантьорския бранш. Това обаче отпадна в последния миг при гласуването на бюджета за 2023 година
Големите компании в България ще заплащат заплати единствено по банков път
От бизнеса чакат отговора на финансовия министър Асен Василев, като са уверени, че „ той бързо би вникнал в казуса и би взел вярното държавническо решение “, тъй че да подкрепи работата на туристическия бранш, осигуряващ всяка година директно и непряко над 15 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР