Хората винаги са смятали, че това, което им дава природата

...
Хората винаги са смятали, че това, което им дава природата
Коментари Харесай

Да създадем бонсай - I част

Хората постоянно са считали, че това, което им дава природата е незадоволително и са се опитвали да трансформират света към себе си. Един от резултатите на този блян е основаването на дребни дървета, наречено бонсай. Древното изкуство се е зародило още преди 2000 година в Китай, само че доближава най-голямата си известност епохи по-късно в Япония – страна известна с поклонението си към всичко изтънчено и красиво.

В джудже може да се трансформира всеки един тип дърво. Изборът зависи от персоналните ви желания, само че обърнете внимание на няколко характерности. В зрелост дървото би трябвало да има солиден дънер, мощна система от корени и добре развита корона, само че по-малки листа. Други особености като разкривени клони, хубав разцвет, ярки есенни багри на листата ще придадат спомагателен сексапил на вашето дребно създание. Едни от най-подходящите дървесни типове са дъб, бук, габър, клен и явор.

За да създадете бонсай е належащо доста самообладание и обич. Грижата за него на процедура продължава цялостен живот, а в Япония даже се предава като завещание. Начините да се сдобиете с фиданка са три – да потърсите уместно дърво в гората, да си купите от дръвче разсадник или да си го засадите от семе. Самите японци избират първия. В природата могат да се открият естествено основали се джуджета, да вземем за пример в камениста почва или по планински скатове. Ако сте избрали да отгледате вашия бонсай от семе, ще ви е належащо повече време, само че по-лесно ще му придадете мечтаната форма.

Най-подходящите места за развъждането на бонсай са градината и балконът. Джуджетата не се разграничават от огромните си събратя по резистентност на мраз, по тази причина даже през зимата не е належащо да ги вкарвате вкъщи. Пазете ги само от директна слънчева светлина.

Съществуват голям брой стилове за оформяне на бонсай, които обаче не бихме могли да опишем в подобен къс текст, по тази причина ще се спрем единствено на главните насоки.
От най-голямо значение за вярното „ образование ” на дървото е изборът на саксия. Формата й би трябвало да бъде плитка и необятна, с цел да не може кореновата система да се развие в дълбочина. На дъното й сложете пластмасова решетка. Подрежете корените на фиданката и ги разперите хоризонтално в саксията. След това запълнете съда със примес от 3/5 градинска хумусна почва, 1/5 пясък и 1/5 торф, натъпчете добре пръстта и я напоете щедро с вода.

От тук нататък основната ви задача е да принудите дървото към дребен напредък. Това става с от време на време подкастряне на корените и новите филизи, по-оскъдна почва и на първо място с хоризонтални сечения по ствола на бонсая. Вследствие на това се понижава притокът на витални сокове и дървото стопира растежа си, само че не и развиването си във възрастен образец. Тази техника води и до изкуствено състаряване и загрубяване на ствола, което изключително доста се цени при бонсаите. След като дръвчето се хване добре, отстранете и всичките му листа. Скоро ще пораснат нови, само че доста по-миниатюрни.
Продължава: Да създадем бонсай - II част
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР