Хората са естествено любопитни и творчески настроени - две черти,

...
Хората са естествено любопитни и творчески настроени - две черти,
Коментари Харесай

Изобретенията, които промениха света

Хората са естествено любопитни и креативен настроени - две черти, които са довели нашия тип до доста научни и софтуерни пробиви. Откакто първите ни предшественици са блъснали камък в земята, с цел да създадат първия инструмент с остри ръбове, хората не престават да вършат открития. От появяването на колелото до изстрелването на марсоходите - няколко от тези основни достижения се открояват като изключително революционни. Някои изобретения се дължат на миг на " еврика ", само че множеството от най-новаторските ни изобретения са дело на няколко новаторски мислители, правили постепенни усъвършенствания в продължение на доста години. „ Live Science “ преглежда някои от най-важните изобретения на всички времена, дружно с науката, която стои зад изобретенията, и метода, по който са се появили.

1. Колело

Преди изобретяването на колелото през 3500 година пр.н.е. хората са били мощно лимитирани в това какъв брой неща можем да транспортираме по суша и на какво разстояние. Според Дейвид Антъни, професор по антропология в колежа " Хартуик ", когато пристигнало време да се свърже неподвижна платформа с преносимия цилиндър обаче, нещата станали комплицирани.
" Блестящият ход бил концепцията за колело и ос ", сподели Антъни по-рано пред „ Live Science “. " Но по-късно било мъчно и да се направи. " Например дупките в центъра на колелата и в краищата на неподвижните оси е трябвало да бъдат съвсем идеално кръгли и гладки, споделя той. Размерът на оста също е бил решителен фактор, както и нейната компактност в дупката (не прекомерно стегната, само че и не прекомерно хлабава).
Усилената работа се отплаща с цялостна мощ. Колесните каруци улесняват земеделието и търговията, като разрешават превозването на артикули до и от пазарите, както и облекчават хората, пътуващи на огромни дистанции. Сега колелата са жизненоважни за нашия метод на живот и се намират във всичко - от часовници до транспортни средства и турбини.

2. Печатарска преса

Германският откривател Йоханес Гутенберг изобретява печатарската преса някъде сред 1440 и 1450 година Ключът към нейното развиване е ръчната форма - нова техника за формоване, която разрешава бързото основаване на огромни количества железни преносими букви. Въпреки че преди него други изобретатели, в това число изобретатели от Китай и Корея, са създали железни преносими шрифтове, Гутенберг е първият, който основава механизиран развой за преместване на мастилото (което той създава от ленено масло и сажди) от преносимия шрифт върху хартия.
Благодарение на този развой на преносим шрифт печатарските преси усилват експоненциално скоростта, с която могат да се вършат копия на книги, и по този метод за първи път в историята водят до бързо и необятно разпространяване на познания. Изчислено е, че до 1500 година в Западна Европа са отпечатани до 20 милиона тома.

3. Пеницилинът

Това е една от най-известните истории за изобретение в историята. През 1928 година шотландският академик Александър Флеминг вижда в лабораторията си цялостна с бактерии паница на Петри, чийто похлупак инцидентно е полуотворен. Пробата била нечиста с мухъл и на всички места, където била плесента, бактериите били мъртви. Тази антибиотична мухъл се оказва гъбата Penicillium и през идващите две десетилетия химиците я пречистват и създават лекарството пеницилин, което се бори с голям брой бактериални инфекции при хората, без да вреди на самите тях.
През 1944 година пеницилинът към този момент се създава всеобщо и се популяризира.

4. Компас

Древните мореплаватели употребявали звездите за навигация, само че този способ не работел денем или в облачни нощи, което правело рисково пътуването надалеч от сушата.
 компас Istock
Първият компас е изобретен в Китай п о време на династията Хан сред II в. пр.н.е. и I в. от н.е.; той е изработен от лодестон - естествено намагнитизирана желязна руда, чиито привлекателни свойства са изучавани от епохи. За първи път обаче той е употребен за навигация по време на династията Сун, сред XI и XII век.

Компасът дава опция на мореплавателите да се придвижват безвредно надалеч от сушата, което открива пътя към проучването на света и последвалото развиване на международната търговия. Инструмент, който се употребява необятно и през днешния ден, компасът е трансформирал вечно познанията ни за Земята и разбирането ни за нея.

5. Електрическа крушка

Изобретяването на електрическата крушка преобрази нашия свят, като отстрани зависимостта ни от естествената светлина, позволявайки ни да бъдем продуктивни когато и да е на денонощието. Няколко изобретатели са съдействали за създаването на тази революционна технология през XIX в.; Томас Едисон е приет за главен откривател, защото през 1879 година основава изцяло функционална осветителна система, включваща генератор и окабеляване, както и крушка с въглеродни влакна.

Освен че стартира въвеждането на електричеството в домовете в целия западен свят, това откритие има и много непредвидена последица - трансформира режима на съня на хората. Вместо да си лягаме при настъпването на нощта (тъй като нямаме какво друго да правим) и да спим на части през нощта, разграничени от интервали на бодърстване, в този момент ние не спим, с изключение на 7-8 часа, планувани за сън, и в идеалния случай спим едновременно.

6. Телефон

Няколко изобретатели са работили като пионери в региона на електронното предаване на глас - доста от тях по-късно завеждат правосъдни каузи за интелектуална благосъстоятелност, когато използването на телефона се разраства - само че шотландският откривател Александър Греъм Бел е първият, на който е публикуван патент за електрически телефон на 7 март 1876 година Три дни по-късно Бел се обажда за първи път по телефона на своя помощник Томас Уотсън с думите: " Господин Уотсън, елате тук - желая да ви видя ", съгласно създателя А. Едуард Евънсън в книгата му " Конспирацията за патентоване на телефона през 1876 година “

Вдъхновението на Бел за телефона е повлияно от фамилията му. Баща му е преподавал калиграфия и е специализирал в образованието на глухи хора да приказват, майка му - отличен музикант - губи слуха си на по-късен стадий от живота си, а брачната половинка му Мейбъл, за която се дами през 1877 година, е глуха от петгодишна възраст. Изобретението бързо навлиза в приложимост и прави гражданска война в международния бизнес и връзка. Когато Бел умира на 2 август 1922 година, всички телефонни услуги в Съединените щати и Канада са спрени за една минута в негова чест.

7. Двигател с вътрешно горене

В тези мотори при изгарянето на горивото се отделя газ с висока температура, който, като се уголемява, упражнява мощ върху буталото и го придвижва. По този метод моторите с вътрешно горене трансформират химическата сила в механична работа. Десетилетия наред доста учени са работили по конструирането на мотора с вътрешно горене, който придобива (по същество) модерната си форма през втората половина на XIX век. Двигателят слага началото на индустриалната ера и дава опция за изобретяването на голямо многообразие от машини, в това число модерни коли и самолети.

8. Противозачатъчни

Противозачатъчните хапчета, презервативите и другите форми на контрацепция освен провокираха полова гражданска война в развитите страни, като разрешиха на мъжете и дамите да вършат секс за забавление, а не за основаване на поколение, само че и фрапантно понижиха междинния брой поколение на жена в страните, където се употребяват. С по-малко деца за изхранване актуалните фамилии са постигнали по-висок стандарт на живот и могат да обезпечат по-добри условия за всяко дете. Някои контрацептиви, като презервативите, също по този начин лимитират разпространяването на заболявания, излъчени по сексуален път.

Естествената и билковата контрацепция се употребява от хилядолетия. Презервативите или " обвивките " са съществували под една или друга форма още в древността, съгласно изследователката Джесика Борге в книгата ѝ " Защитни практики: История на Лондонската каучукова компания и бизнеса с презервативи ", като каучуковият презерватив е създаден през XIX век. FDA утвърждава първото орално контрацептивно хапче в Съединени американски щати през 1960 година и до 1965 година повече от 6,5 милиона американски дами одобряват хапчета.
Учените не престават да реализират прогрес в региона на контрола на раждаемостта, като някои лаборатории даже създават мъжка форма на " хапчето ". Постоянният имплант за надзор на раждаемостта, наименуван Essure, е утвърден от Администрацията по храните и медикаментите през 2002 година

9. Интернет

Интернет е световна система от взаимосвързани компютърни мрежи, която се употребява от милиарди хора по света. През 60-те години на предишния век екип от компютърни експерти, работещи за Агенцията за перспективни проучвателен планове (ARPA) към Министерството на защитата на Съединени американски щати, построява информационна мрежа за свързване на компютрите в организацията, наречена ARPANET - предходник на интернет. В нея се употребява способ за предаване на данни, наименуван " комутация на пакети ", създаден от компютърния експерт и член на екипа Лорънс Робъртс.

Тази технология е развита през 70-те години на ХХ век от учените Робърт Кан и Винтън Серф, които създават основните информационни протоколи за интернет - протокола за надзор на предаването (TCP) и интернет протокола (IP). За това Кан и Серф постоянно са посочени като изобретатели на интернет ".

През 1989 година интернет се развива в допълнение с помощта на изобретяването на World Wide Web от компютърния академик Тим Бърнърс-Лий, до момента в който работи в CERN (Европейската организация за нуклеарни изследвания). Според ЦЕРН " главната концепция на WWW е да се обединят разрастващите се технологии на компютрите, мрежите за данни и хипертекста в мощна и лесна за потребление световна осведомителна система ". Разработването на WWW отвори света на интернет за всички и свърза света по метод, по който в никакъв случай до момента не е бил.

10. Използване на огън

Използването на огъня е едно от най-мощните ранни изобретения на човечеството и коренно трансформира метода на живот на античните ни предшественици. Предлагайки топлота и опция за подготвяне на храни като месо, огнището е било и място за обществени срещи. Огънят е осигурявал и известна отбрана против хищници.
Точната дата, на която е открит огънят, дълго време остава мистерия, като съгласно някои проучвания той е употребен за първи път от хоминините в Кения преди 1 милион години за подготвяне на месо. Други данни сочат, че неандерталците в Европа и Азия са употребявали огъня, до момента в който Хомо сапиенс, еволюирал в Африка, е усвоил умеенето да основава огън. Неотдавна археолози в Израел откриха доказателства за потребление на огън от хоминини, датиращи отпреди 1,5-2 милиона години.

11. Увеличително стъкло (лупа)

Францисканският духовник и академик от Оксфордския университет Роджър Бейкън за първи път създава лупа през 1268 година " Лупата на Бейкън се основава на проучвания на мюсюлмански учени.

Използването на оптични принадлежности обаче датира доста по-отдавна. Данните сочат, че още през 700 година пр.н.е. хората в Древен Египет са забелязали, че могат да гледат през кристали, с цел да подобрят изображението.

12. Батерии

Първата батерия е основана през 1800 година, когато италианският физик Алесандро увива в плат подредени дискове от мед и цинк, потапя ги в солена вода и открива, че те придвижват сила. През 1859 година обаче френският физик Гастон Планте изобретява първата на практика употребена батерия. Съвременните разновидности на акумулаторната оловно-киселинна батерия на Планте се употребяват в колите и през днешния ден.

13. Самолет

Възможността на хората да летят е вълнувала въображението на изобретателите в продължение на епохи, като първият полет, ръководен от човек, е сбъднат през 1783 година, когато Жозеф-Михаел и Жак-Итиен Монголфие се издигат в небето с балон с парещ въздух. През 1853 година английският инженер Джордж Кейли конструира първия планер, който сполучливо прави полет, само че едвам през 1903 година самолетът на Орвил и Уилбър Райт става първият аероплан, който прави сполучлив полет. Той освен изхвърчал от Кити Хоук, Северна Каролина, употребявайки личната си енергия; той летял и се приземил без опустошения, за разлика от доста по-ранни самолетни изобретения. Братята Райт се въодушевяват от наблюдението на птици в полет. Делтапланерът взел образец от крилата на птиците, само че имал обсег на крилата от 10 метра.

14. Хладилник

Хладилната техника под някаква форма съществува от хиляди години. В взаимозависимост от климата, в древността за опазване на храната в студено положение се е употребявал лед или студена вода. Но изкуственото изстудяване се появява едвам през 1748 година, когато лекарят Уилям Кълън за първи път показва изпарително изстудяване. По-нататъшният пробив идва през 1834 година, когато американският инженер Джейкъб Пъркинс създава система за компресиране на парата. През 1876 година немският инженер Карл декор Линде измисля развой за втечняване на газа, с което стартира ерата на комерсиалното изстудяване. През 1913 година американският инженер Фред Улф изобретява първия домакински ледник, а с повишаването на търсенето на пресни артикули се усилва и броят на семействата с хладилници.

15. Ядрена сила

Ядрената сила е открита за първи път през 30-те години на ХХ в. от италианския физик Енрико Ферми, който открива, че бомбардирането на атомите с неутрони може да ги разцепи, генерирайки голямо количество сила. В Чикагския университет той създава първата верижна нуклеарна реакция. Този сполучлив опит довежда до създаването на няколко атомни електроцентрали през 50-те години на ХХ век, като през 1951 година в щата Айдахо е пусната в употреба първата атомна електроцентрала с електричество, създадено от атомна сила, на площадката на пробния реактор за размножаване I. През 1954 година Обнинск в някогашния Съветски съюз става първата атомна електроцентрала в света, обвързвана с мрежата, а през 1957 година АЕЦ " Шипингпорт ", Пенсилвания, става първата атомна електроцентрала с комерсиална цел.

Ядрената сила продължава да се употребява необятно по света и през днешния ден, като създава почти 10% от международната сила.
Един от проблемите е, че съществуващите атомни електроцентрали употребяват разделяне на атомите, при което се получават радиоактивни субстанции, чието раздробяване лишава доста години. А рисковете от нуклеарни произшествия, като тези в Чернобил и АЕЦ " Фукушима ", акцентират провокациите пред нуклеарната сила, основана на деленето.

Затова учените работят за основаването на използваеми реактори за нуклеарен синтез, които теоретично биха могли да генерират чиста и неограничена сила. През 2022 година учените оповестиха за дребен пробив: реактор за нуклеарен синтез, който генерира повече сила, в сравнение с се влага в него. Въпреки това, съгласно специалистите, към момента сме надалеч от приложим термоядрен реактор.

16. Ваксини

Световната здравна организация (СЗО) пресмята, че с помощта на имунизациите против заразни заболявания като дифтерия, тетанус и морбили годишно се избавят почти 2 до 3 милиона живота.

Смята се, че най-ранната рудиментарна имунизация датира от X в. в Китай, когато хората са ваксинирали с дребни дози дребна шарка, с цел да се предпазят от заболяването. Но през 1796 година британският доктор Едуард Дженър открива, че млекопитаещите рядко се заразяват или умират от дребна шарка, тъй като преди този момент са били инфектирани с вируса на кравешката шарка. Така той употребява кравешката шарка, с цел да създаде ваксина против дребна шарка. Той имунизира едно 8-годишно момче с кравешка шарка, а по-късно и с дребна шарка, и момчето по този начин и не се заразява със смъртоносния камшик. Експериментът на Дженър довежда до основаването на ваксина против дребна шарка, а работата му се счита за начало на имунологията. Учените не престават да създават нови животоспасяващи ваксини - най-много ваксини против коронавируси, които изиграха огромна роля в битката с пандемията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР