Хората, които са преболедували от новия коронавирус и не са

...
Хората, които са преболедували от новия коронавирус и не са
Коментари Харесай

Изследване: Преболедувалите и неваксинирани са 5 пъти по-застрашени от ново заразяване | Имунитетът в резултат на инфектиране е по-краткотраен

Хората, които са преболедували от новия ковид и не са се ваксинирали, са пет пъти по-застрашени да се разболеят още веднъж спрямо тези, които са с ваксини, откри проучване на израелски учени, представени от електронното издание “Хелтдей ”.

Специалистите считат, че слагането единствено на една доза от препарат против COVID-19 след преболедуване обезпечава спомагателна отбрана против наново заразяване.

Изследователският екип, управителен от Ронен Арбел от здравната организация “Клалит хелт сървисиз ” в Тел Авив, разполага с данни за повече от 149 000 пациенти в Израел. Всички те са се възстановили от COVID-19 и не са били имунизирани, преди да се заразят. Над 83 000 от тях са си сложили препарат против новия ковид след излекуване, като 354 са се заразили още веднъж спрямо 2168 души, които и след преболедуването не са поискали да бъдат имунизирани. Това води до към две повторни инфекции на 100 000 измежду имунизираните пациенти спрямо 10 на 100 000 при неимунизираните, пресмятат експертите.

Данните са за препарата на Pfizer/BioNTech, който е 82 % ефикасен измежду хората на възраст от 16 до 64 години, както и 60 % измежду по-възрастните пациенти.

Смята се, че имунитетът, добит вследствие на възпаление, е по-краткотраен.

„ Много е добър за три месеца, а може и за доста по-дълго, само че не и за непрекъснато “, изяснява специалистът по инфекциозни заболявания доктор Брус Фарбър от " Нортуел хелт ", Ню Йорк. Според него е нереалистично да се чака, че преболедуването ще обезпечи непрекъснат имунитет.
" Това не го виждаме нито при грипа, нито при елементарните коронавируси. Това не виждаме и при риновирусите. Хората се заразяват с тях още веднъж и още веднъж. И мисля, че по този начин ще бъде и в този момент ", сподели Фарбър.

Специалистите считат, че слагането единствено на една доза от ваксина против COVID-19 след преболедуване обезпечава спомагателна отбрана против наново заразяване. Фарбър предвижда, че хората ще се нуждаят от годишна ваксина против новия ковид.

Данните от проучването са оповестени в изданието “Ню Ингланд джърнъл ъв медсин ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР