Големи марки като Lidl, Coca-Cola и L`Oréal трябва да спрат

...
Големи марки като Lidl, Coca-Cola и L`Oréal трябва да спрат
Коментари Харесай

Евродепутати искат големи компании да спрат да рекламират в прокремълски медии на Балканите

Големи марки като Lidl, Coca-Cola и L`Oréal би трябвало да спрат да популяризират в прокремълски медии на Балканите, се споделя в писмо на евродепутати, написа POLITICO.

15-те марки би трябвало „ прецизно да преразгледат своите рекламни политики, с цел да подсигуряват, че вашите разноски няма да финансират, даже несъзнателно, търговски обекти, известни с разпространяването на нездравословна дезинформация “, се споделя в писмото, изпратено в четвъртък от българския евродепутат Андрей Ковачев и 15 други депутати от центъра десни, либерали, социалисти и Зелените.

Целевите компании са Lidl, Delhaize Group, Procter & Gambler, Coca-Cola, A1, Yettel, Ferrero, Heineken, Mars, Mondelez, L`Oréal, GlaxoSmithKlein (GSK), Bosch, Samsung и Amazon.

Ковачев сподели пред POLITICO, че „ антидемократичните разкази от злонамерени сили са сериозна опасност за нашата народна власт “, изключително „ в тази основна изборна година “.

Служители на Европейски Съюз и специалисти по дезинформация предизвестяват за възходяща вълна от подправени вести онлайн и задгранични опити да повлияят на вота преди парламентарните избори през юни.

„ Много медийни организации, които разпространяват прокремълска дезинформация, постоянно употребяват реклами, закупени от реномирани компании, с цел да укрепят доверието си “, сподели Ковачев, добавяйки, че тези марки не постоянно са били наясно, че в последна сметка могат да „ поддържат проруски пропагандни канали “.

Balkan Free Media Initiative – основаната в Брюксел неправителствена организация, която стои зад този ход – заяви през 2023 година, че световни марки, посредством организации и рекламни компании, харчат стотици милиони евро за сръбски и български медии, които популяризират държавна агитация и подкрепяни от Кремъл разкази, свързани до нахлуването в Украйна.

TV Pink и TV Happy - две от най-популярните станции в Сърбия, които разчитат в огромна степен на рекламни доходи от интернационалните компании - предадоха погрешни изказвания, че самата Русия е била " подложена на експанзия отдавна " и " е била принудена " да организира „ специфична военна интервенция “ в Украйна, евфемизмът, фиктивен от Москва, с цел да се базира на нейната пълномащабна инвазия в страната.

„ Рекламодателите не пускат сами реклами в интернет, софтуерните компании го вършат вместо тях. За страдание, това води до осведомително разстройство “, изясни Клеър Ейткен, основен изпълнителен шеф на Check My Ads, основаната в Съединени американски щати организация с нестопанска цел, която оказа помощ с отчета.

„ В момента рекламодателите би трябвало постоянно да ревизират рекламите си за този проблем. И защото финансирането на пропагандата и омразата е неприятно за всички нас, всички би трябвало да пожелаваме по-прозрачна рекламна система “, сподели тя.

Не става въпрос единствено за парите, се споделя в писмото на депутатите. Репутацията и силата на тези марки „ несъзнателно придават на [тези медии] легитимност, изостряйки разпространяването и въздействието на дезинформацията “.

Евродепутатите приканват фирмите да застанат на страната на „ истината и честността, като деликатно преразпределят рекламните бюджети надалеч от платформи, които компрометират тези съществени полезности “.

Говорител на GSK сподели пред POLITICO, че компанията не популяризира на Балканите.

Говорител на Lidl сподели, че към този момент е подхванал дейности „ няколко месеца преди писмото “ и е „ доста понижил “ разноските за каналите Pink TV и Happy TV от средата на 2023 година и е спрял рекламата на последния през 2024 година Lidl няма договорни връзки с „ проруски медии в България “, прибавиха те.

Нито една от другите целеви компании не отговори на настояването на POLITICO за коментар в точния момент за издание.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР