Хората, които хъркат силно, са изложени на три пъти по-голям

...
Хората, които хъркат силно, са изложени на три пъти по-голям
Коментари Харесай

Силното хъркане издава повишен риск от деменция

Хората, които хъркат мощно, са изложени на три пъти по-голям риск от деменция и заболяването на Алцхаймер, написа в. "Дейли мейл ".

Изследването беше направено от австралийски учени от университета в Куинсланд.

Сънната апнея е разстройство на съня, което предизвиква задушаване. То води и до гибелта на мозъчни кафези. Засяга към 1,5 милиона души във Англия и над 22 милиона в Съединени американски щати. Повечето хора даже не знаят, че страдат от него, като появяването му може да бъде още в ранна детска възраст.

Екипът от специалисти ще продължи да работи, предприемайки първото по рода си изследване дали лекуването на положението може да предотврати деменцията.

За задачата експертите ще употребяват специфични маски, които вкарват въздух в устата по време на сън. Маските ще бъдат раздадени на пациенти със сънна апнея на възраст от 55 до 75 години.

Проф. Елизабет Коулсън от екипа изясни, че вследствие на задушаването по време на сън равнищата на О2 в кръвта понижават, положение познато в медицината като хипоксия. А то от своя страна може да утрои риска от появяването на заболяването на Алцхаймер. Хипоксията води до увреждане на зони в мозъка, отговарящи за вниманието и ученето.

Резултатите от изследването ще оказват помощ да бъдат подхванати навременни ограничения за предотвратяването на деменцията и заболяването на Алцхаймер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР