Хора, които до неотдавна са се ползвали с доверието и

...
Хора, които до неотдавна са се ползвали с доверието и
Коментари Харесай

Създават ли неотдавнашните чистки в китайската армия проблеми за Си Дзинпин?

Хора, които до наскоро са се употребили с доверието и благоволението на Си Дзинпин в този момент наподобява, че изчезват . През последните месеци изгубванията на няколко високопоставени китайски чиновници провокираха бурни спекулации дали водачът е подхванал огромна чистка , изключително на тези, които са свързани с военните сили , написа „ Военновъздушни сили “.

Последният човек, който наподобява е изпаднал в недружелюбност , е министърът на защитата Ли Шанфу , който никой не е виждал обществено от няколко седмици насам. Въпреки че в началото отсъствието му не беше възприето като нещо извънредно, инспекциите и слуховете се ускориха, когато почитан американски посланик посочи този факт. По-късно в отчет на “Reuters ” беше оповестено, че военачалник Ли , който е направлявал доставките на оръжие за Народноосвободителната войска (НОАК), е разследван по отношение на покупки на военно съоръжение . Неговото „ изгубване “ е реалност седмици откакто бяха отстранени двама високопоставени чиновници от Ракетни войски – военното звено, което управлява нуклеарните ракети, както и арбитър от военния съд.

Сега интензивно витаят нови клюки , че някои фрагменти от Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия (ККП), която управлява въоръжените сили, също са обект на следствие . Официалното пояснение за тези отстранявания от служба е или нищожно или изцяло изчезнало, като най-често изтъкваният претекст е „ здравословни аргументи “. Тази липсва на информация и бистрота предизвиква спекулациите да процъфтяват .

Основната доктрина е, че управляващите се борят с корупцията в редиците на армията . Военните сили са в нараснала подготвеност – през юли те насочиха необикновен апел към обществеността да даде сигнали за актове на корупция, осъществени през последните пет години. Самият Си Дзинпин стартира нов кръг от инспекции, като от април насам той е прекосил страната и е осъществил пет визити във военни бази, съгласно информация на „ BBC Monitoring “.

Корупцията от дълго време е проблем в армията , изключително откакто Китай стартира да либерализира стопанската система си през 70-те години на предишния век, твърди Джеймс Чар, теоретичен помощник в Сингапурския софтуерен университет „ Нанянг “, който изследва връзките сред ръководещата партия и армията в Китай.

Изчезванията на високопоставени фигури обаче биха могли да се обяснят и със засилващата се параноя в китайското държавно управление , изключително във връзка с комплицираните си връзки със Съединени американски щати. През юли в Китай влезе в действие уголемен закон за битка с шпионажа , който дава на управляващите по-големи пълномощия и обсег при провеждането на следствия. Скоро по-късно китайското министерство на държавната сигурност обществено насърчи жителите да оказват помощ в битката с шпионските действия.

Изчезването на военачалник Ли е идентично с това на външния министър Цин Ган , чието премахване през юли също провокира трескави спекулации. Тази седмица „ Wallsteet Journal “ разкри, че Цин е разследван поради хипотетична извънбрачна връзка, вследствие на която в Съединени американски щати се е родило дете.

Съществуват и догатки , че Си Дзинпин работи под вътрешнопартиен напън , защото Китай се бори със забавящата се стопанска система след края на Втората международна война и с възходящата безработица измежду младежите. Според китайската политическа система водачът е освен президент на Китай, само че и върховен боен началник. Погледнато от една страна, изгубванията на високопоставени лица са знак за неустойчивост в ръководството на Дзинпин.

Мнозина обаче настояват, че военното управление на Китай е задоволително устойчиво , с цел да издържи на промяната на някои висши чиновници, и акцентират, че то е внимавало извънредно доста по какъв начин работи. Други считат, че е малко евентуално изгубванията да окажат дълготрайно влияние върху стабилността на ръководството на сегашния водач. Нито един от фрагментите, които са изчезнали от общественото пространство до момента, не е част от вътрешния му кръг, акцентира Нийл Томас, специалист по политиката на китайския хайлайф от Института за политика „ Азиатско общество “. Това, с което множеството наблюдаващи обаче единомислещо могат да се съгласят, е, че това събитие акцентира непрозрачността на китайската система.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР