По-рано днес антикорупционните власти на Украйна са разпоредили ареста на

...
По-рано днес антикорупционните власти на Украйна са разпоредили ареста на
Коментари Харесай

Министърът на земеделието в Украйна е арестуван по обвинения в корупция

По-рано през днешния ден антикорупционните управляващи на Украйна са разпоредили ареста на министъра на земеделието Микола Солски по обвинявания в корупция , съобщи „ Politico “. Малко по-късно той е бил освободен под гаранция в размер на 1,7 млн. евро, стана ясно от изказване на ведомството.

Солски, който би трябвало да съобщи персоналните си документи на управляващите и на който е неразрешено да поддържа връзка с други обвинени и очевидци по случая, ще продължи да извършва отговорностите си на настоящ министър на земеделието, до момента в който Народното събрание вземе решение за оставката му, оповестиха още от министерството.

Понастоящем земеделският министър, който е един от най-богатите високопоставени чиновници в администрацията на президента Володимир Зеленски, е обвинен , че е управлявал група, взела участие в противозаконното придобиване на държавна земя на стойност 6,9 млн. евро , както и в опит за завладяване на още парцели на стойност към 4,5 млн. евро в интервала 2017-2021 година, когато е работил като юрист.

Въпреки че политикът твърди, че е почтен , през вчерашния ден той изяви предпочитание да подаде оставка в украинския парламент, откакто Националното бюро за битка с корупцията на Украйна повдигна обвинявания против него, като посочи, че съгласно него това е вярната стъпка в тази обстановка.

Междувременно Прокуратурата настоя за по-висока гаранция за освобождението му в размер на 4,6 млн. евро, като се аргументира с обстоятелството, че откакто през октомври 2023 година детективите са получили заповед за претършуване на министъра и един от неговите заместници, обвинените са научили авансово за това и са създали опит да попречват следствието.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР