Хиляди руски войници и подкрепяни от Москва сепаратистки бойци се

...
Хиляди руски войници и подкрепяни от Москва сепаратистки бойци се
Коментари Харесай

Защо Мариупол е толкова важен за руснаците?

Хиляди съветски бойци и подкрепяни от Москва сепаратистки бойци се пробват да завладяват югоизточния украински град Мариупол от съвсем седмица. Руските агресори, които обстрелваха тежко пристанищния град с население от половин милион души, в този момент стопираха електричеството на жителите. Защо Мариупол е толкоз значим за руснаците? Мариупол заема основна стратегическа позиция в Азовско море, разделяйки съветските сили на анексирания Кримски полуостров и подкрепяните от Москва сепаратистки войски в Източна Украйна, показва Би Би Си.

Базираният в Донецк водач на сепаратистите Денис Пушилин споделя, че бойците му се пробват да обкръжат града, макар че тези войски най-вероятно са детайл от по-голямо съветско нахлуване. Русия се пробва да извърши десант на войски в района от дни с друга степен на триумф, само че в случай че Москва успее да превземе Мариупол, тогава тя може да откри сухопътен мост сред силите си в Югоизточна Украйна и Крим.

Но може би по-важното е, че градът е и огромно пристанище. В естествени времена корабите тук изнасят зърно по целия свят, само че в случай че бъде високомерен, градът ще разреши на Русия да се оправи с неуверената си логистична интервенция, при която десетки танкове изчерпват гориво по украинските автомагистрали. Ожесточената опозиция на Украйна очевидно е изненадала руснаците и е забавила съветския блицкриг, настояват западни военни източници. Русия пък обстрелва с ракети голям брой огромни градове в Украйна. Мишена на съветските сили са и цивилни здания. Русия, по остаряла своя традиция, продължава да прави военнопрестъпления, избивайки невъоръжени цивилни, измежду които и доста деца.

От стратегическо значение е и град Херсон, който съветските въоръжени сили настояват, че са завладяли. Ако тази информация се удостовери, това ще е най-големият град, който попада в ръцете на съветския агресор от началото на войната. От стратегическа позиция Херсон е значим за руснаците, тъй като е промишлен център и значимо черноморско пристанище. Да контролираш Херсон значи да контролираш и огромен водоизточник. По-голямата част от снабдяването с прясна вода в Крим беше прекратено, причинявайки дефицит на вода в анексирания район. Една от първите цели на съветската военна инвазия беше деблокирането на този воден път и възобновяване на водоснабдяването на Крим. Херсон може и да е жизненоважна военна база за Русия за следваща офанзива към Одеса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР