Хиляди румънци отдадоха последна почит на крал Михай Първи, който

...
Хиляди румънци отдадоха последна почит на крал Михай Първи, който
Коментари Харесай

Румъния се сбогува с крал Михай

Хиляди румънци отдадоха последна респект на крал Михай Първи, който умря предходната седмица в Швейцария на 96-годишната възраст, оповестяват медиите в северната ни съседка.

Ковчегът с тленните остатъци на някогашния монарх дойде през вчерашния ден в Румъния и бе изложен за поклонение първо в двореца Пелеш в курорта Синая, а по-късно в Кралския замък в Букурещ. От през днешния ден в Румъния е разгласен тридневен печал преди погребението в събота.

Ковчегът с тялото на Михай Първи е изложен за поклонение в огромната зала на Кралския замък в Букурещ, близо до мястото, където той издава заповедта за арест на пронацисткия водач маршал Йон Антонеску на 23 август 1944 година, когато Румъния минава на страната на Съюзниците през Втората международна война.



Пред Кралския замък в Букурещ са оставени хиляди свещи и цветя. Много от хората, които са пристигнали да отдадат последна респект на някогашния монарх, плачат.

Михай Първи ръководи Румъния два пъти, преди да бъде заставен да абдикира от комунистите през 1947 година Десетилетия наред той живее в заточение - до 1992 година, и връща румънския си паспорт едвам през 1997 година - осем години след рухването на комунизма.





Кралският двор на Румъния заяви лист на присъстващите на погребението, като посочи, че ще бъдат показани кралските семейства на Англия, Швеция, Испания, Белгия, Йордания, Люксембург, Лихтенщайн, Бахрейн, България, Гърция, Сърбия, Албания, Франция, Италия, Португалия.

Ще участват и представители на императорските семейства на Русия, Австрия, и Германия.
Погребението ще бъде в събота в кралското гробище в Куртя де Арджеш, където са заровени всички крале и кралици на Румъния от 1914 година насам. Там е заровена и брачната половинка на Михай Първи - Ана, която умря предходната година.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР