Хиляди протестираха в Скопие срещу т.нар. френско предложение за решаване

...
Хиляди протестираха в Скопие срещу т.нар. френско предложение за решаване
Коментари Харесай

Нямаме нужда от Европа, ако ще бъдем асимилирани: хиляди на протест в Скопие


Хиляди стачкуваха в Скопие против така наречен френско предложение за решение на разногласието сред България и Северна Македония. " Не желая да съм част от Европа, тъй като имам правото да съм македонец ", обявиха от опозицията.

Хиляди стачкуваха в Северна Македония през вчерашния ден против така наречен френско предложение, което. В столицата Скопие се развяваха македонски флагове и плакати " не на Европейски Съюз ". Демонстрантите се оповестиха срещу всевъзможни отстъпки към България.

" Нямаме потребност от Европа "

В петък държавното управление на Северна Македония показа нов проект, направен от Франция по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз, което завърши в четвъртък. Той планува, с цел да подсигурява правата на българите в страната.

" Ултиматум - Не, благодаря ", гласеше мотото на митинга.

" Нямаме потребност от Европа, в случай че ще бъдем асимилирани ", съобщи водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. " Не желая да съм част от Европа, тъй като имам правото да съм македонец, който приказва македонски език и се бори за идентичността и културата си ", сподели още той.

България е подготвена да вдигне ветото

Северна Македония е претендент за участие в Европейски Съюз от 17 години. През 2019 година страната даже промени името си, с цел да реши дълготраен спор с Гърция. Това решение откри пътя ѝ към НАТО. През 2020 година България блокира началото на договарянията на Скопие с Брюксел.

На 24 юни 2022 година българският парламент упълномощи държавното управление да утвърди началото на преговорния развой на Република Северна Македония РСМ и Албания към Европейския съюз: вписването на българите в македонската конституция, нищо в преговорния развой да не бъде тълкувано като признание на македонския език от страна на България, добросъседството да остане аршин при процеса на присъединение, спазването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година и на протоколите към него да бъде включено в преговорната рамка.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР