Хиляди правителствени документи, съдържащи подробности за някои от най-спорните моменти

...
Хиляди правителствени документи, съдържащи подробности за някои от най-спорните моменти
Коментари Харесай

Изчезнаха документите за убийството на Георги Марков

Хиляди държавни документи, съдържащи детайлности за някои от най-спорните моменти от английската история от 20-и век, са изчезнали, откакто държавни чиновници са ги взели от националните архиви и по-късно са ги оповестили за изгубени, заяви в. ”Гардиън ”.
От архивите са изчезнали документи, свързани с войната сред Англия и Аржентина за надзор над Фолклендските острови през 1982 година, за етнополитическия спор в Северна Ирландия, за изпробването на ваксини против полиомиелит и английското колониално ръководство в Палестина, цитира НТ.

Близо 1000 папки, за всяка от които се счита, че е съдържала десетки документи, са изчезнали безследно, откакто били взети от архивите и отнесени в Уайтхол.

В някои случаи става дума за задачите папки, а в други са били подбрани доста деликатно съответни документи и отнесени неразбираемо къде. Така чиновници на Форин офис са отнесли дребен брой документи през 2015 година от директория, обвързвана с убийството през 1978 година на българския публицист и отстъпник Георги Марков, който умира, откакто е улучен в крайници със сачма с рицин, до момента в който пресичал моста " Ватерло " в центъра на Лондон.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР