Хиляди македонци се събраха в Скопие в подкрепа на референдумаХиляди

...
Хиляди македонци се събраха в Скопие в подкрепа на референдумаХиляди
Коментари Харесай

Хиляди македонци се събраха в Скопие в подкрепа на референдума

Хиляди македонци се събраха в Скопие в поддръжка на референдума
Хиляди македонски жители през днешния ден се събраха пред представителството на Европейски Съюз в столицата Скопие, с цел да изразят поддръжката си за "Европейска Македония".

Начело на демонстрацията бе министър председателят Зоран Заев и представителите на над 30 партии и цивилен сдружения, които приканват да се гласоподава със "За" на идния референдум на 30 септември - за смяна на името, за започването на договаряния за участие в НАТО и Европейски Съюз и за одобрение на Договора с Гърция.

„ В продължение на 27 години сънувахме и през днешния ден най-сетне се изправяме пред нашата фантазия - да осигурим европейско бъдеще за децата си и за бъдещите генерации. НАТО и Европейски Съюз ни сплотяват в устрема ни и най-сетне имаме опция да се възползваме от тази опция, да я сграбчим и да се гордеем, тъй като сме съумели “, съобщи министър председателят Зоран Заев на протест пред седалището на Делегацията на Европейски Съюз, проведено от Коалицията „ Заедно за европейска Македония “.

„ Хиляди жители, сподели Заев, през днешния ден излязоха да насочат съществено обръщение в точното време. Послание, че желаеме бъдещето, че желаеме европейска Македония! “, съобщи Заев. „ Това е наша отговорност. От нас зависи бъдещето на Македония, на нашите деца. Никой различен не може да вземе това решение вместо нас. Знам, че нашият мултиетнически народ е изправен пред съществено решение и ще понесе своята отговорност. Ние ще осигурим бъдещето на нашите деца. Ние ще осигурим бъдещето на Македония “, безапелационен бе македонският министър председател.

Патриотизмът е да запазим бъдещето на нашата татковина, НАТО и Европейски Съюз са единственият път и няма друга опция.

„ През тези 27 години си взехме поука и взехме самоуверено решение. Преди всичко поставихме Македония пред нашите политически разлики. Сключихме съглашение и създадохме другарство. Всички би трябвало да знаем, че съглашението е почтено и заслужено. И двете страни не са ощетени. Уверяваме ви, че съглашението е положително и за двете страни и дава благоприятни условия, другарство, развиване и европейско бъдеще “, акцентира Заев. „ Не единствено успяхме да защитим нашата еднаквост и език, само че, успяхме да го потвърдим и укрепим. “

„ Гърция призна контракта и одобри македонската ни еднаквост и език. Намерихме формула, посредством която да се признаем взаимно и на основите на предишното да изградим бъдеще. Написахме европейска история. Бъдете горди, тъй като имаме най-хубавото съглашение, което извърши вековните желания на нашите предци и прародители “, сподели Заев.

„ Накрая, сподели Заев, получихме страна, приета от всички и от целия свят, в която живее преобладаващо македонско население, прието от целия свят, приказва се македонски език, който е приет от целия свят “.

„ Нека да покажем на света, че почитаме другарството и подадената ни ръка. Приятели от целия свят пристигнаха при нас и ни споделиха ясно, че НАТО и Европейски Съюз ни чакат, и ни предложиха другарство. Те ни предложиха бъдеще и вероятности. Ние сме тези, които отговаряме. Ключът към вратите на Европейски Съюз е в нашите ръце, ние сме архитекти на личното си бъдеще. Нашето място е вътре, интегрирани с европейския свят. Всички ние взимаме решението да се присъединим към НАТО и Европейски Съюз “, сподели Заев.

Той насочи апел към всички, които към момента не са решили по какъв начин да гласоподават, да поддържат съглашението, тъй като няма авариен вид и единствено посредством референдум и решение на жителите страната ще има европейско бъдеще.

„ Не си стойте у дома, не си търсете оправдания, тъй като става дума за бъдещето. Това е обвързване и правото на всеки жител. Нашата отговорност към нашата татковина. Това е нашата гражданска и родителска отговорност за бъдещето на нашата европейска Македония “, сподели Заев.

Той акцентира, че не става дума за Заев, за Миковски или за която и да било друга политическа партия и прикани всички да се заемат с този въпрос, с цел да обезпечат бъдещето на Македония.

„ 30 септември е денят за избор. Ден за деяние. Не е ден за седене вкъщи. 30 септември е ден за писане на историята на европейската Македония. Начало за европейска Македония “, сподели Заев.

Председателят на Народното събрание Талат Джафери прикани всички на 30 септември да излязат и да гласоподават, с цел да подарят на поколенията почтена родина; татковина, която няма проблем нито с историята, нито с географията; татковина, която е обща и равноправна за всички.

„ Моят избор от дълго време е изработен – гласоподавам ЗА европейска Македония, за страната, в която ще можем да живеем по европейски, а не ние да вървим в Европа “, съобщи Джафери.

„ Ако в тази обединена страна, още от нейната самостоятелност, в разнообразни интервали сме имали разлики, различия и възгледи, които не сме споделяли, то участието в НАТО и Европейски Съюз в този момент значат единодушие на всички равнища за обща вероятност.

„ Страната ни заслужава да изпита последствията от процеса на европейска интеграция, всички ние заслужаваме да бъдем дружно в този развой. Многобройни са аргументите, които ме карат да мисля по този начин, само че ще загатна единствено три от тях: Първо - единствено в страна, която е член на Европейски Съюз и НАТО, могат да съжителстват полезностите на културната, етническата и религиозната еднаквост. На второ място - единствено в страна, която е членка на Европейски Съюз и НАТО, никой не може да оспори етническата, езиковата и религиозната еднаквост. Трето - единствено в страна, която е член на Европейски Съюз и НАТО, всички компликации се преодоляват посредством групова взаимност “, сподели Джафери.

„ Дълбоко съм уверен “, акцентира Джафери, „ че ние ще бъдем още по-щастливи след 30 септември, а часовникът на историята ще почука и на съвестта на тези, които без някаква рационална причина се двоумят да кажат ДА на евроинтеграционните процеси в страната. “ /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР