Хърватският национален план за възстановяване, който получи одобрението на Европейската

...
Хърватският национален план за възстановяване, който получи одобрението на Европейската
Коментари Харесай

Ето в какво превръщат бивши казарми

Хърватският народен проект за възобновяване, който получи утвърждението на Европейската комисия, залага на " зелени планове ". Такива се извършват в град Чаковец, където се намира софтуерен иновационен център. Сътрудничеството сред локални управляващи, просвета и бизнес и интелигентното потребление на европейските фондове са трансформирали някогашни казарми в съвременен софтуерен и иновационен център и бизнес развъдник. Намира се в хърватския град Чаковец на границата сред Унгария и Словения. Тук се извършват планове по европейски стратегии дружно със съседите.

Технологичният център към този момент 9 години поддържа стартъпи и хора, които желаят да развиват бизнес в северната хърватска област Меджимурие. " Както демонстрира името ни, фокусът ни е върху хай тек бизнеса. Основно поддържаме компании в ай ти сферата, инженеринга, само че също и от креативния бранш. Досега повече от 80 компании са минали през бизнес инкубатора, като сега имаме 51 компании ", споделя Иван Плачко, шеф на Технологичен и иновационен център Меджимурие, представен от Българска национална телевизия.

В комплекса се дават офиси и споделени работни пространства. 3D принтери основават разнородни съставни елементи за бизнеса и производството, само че също и пресъздават макети на емблематични места в Чаковец. В специфичен център се образоват и усъвършенстват експерти. Всеки ден десетки деца организират занимания. Има даже еко музей.

" В момента имаме три здания, които бяха цялостни през последните две години. Планираме разширение и възобновяване на още три здания, с цел да можем да одобряваме повече стартъпи и да поддържаме още нови компании. Също и да продължим да организираме образования, семинари и да разширяваме общността си ", изясни Иван Плачко.

В Чаковец се гордеят със мощния си предприемачески дух и желаят да развиват стопанска система с висока добавена стойност. Специален акцент е подложен върху зелените решения.

Основната част от средствата от хърватския План за възобновяване са точно за планове по така наречен " зелен преход ". Планът, който беше подаден при започване на годината, получи утвърждението на Европейска комисия през юли. " В своя проект Хърватия е поискала единствено безплатно финансиране и е получила утвърждение за 6,3 милиарда евро. Ако погледнете в съответствие към Брутният вътрешен продукт, е може би най-високо в целия Европейски съюз, близо 12,5%. Планът към този момент се извършва. Първият транш от 818 милиона евро е получен през септември, а упованията са Загреб да изиска идващия през януари ", изясни Огнян Златев, началник на представителството на Европейска комисия в Хърватия.

Процесът би трябвало да се извърви, има доста дребни механически елементи, които изискват обаче много работа и лишават много запаси, добави Цветан Кюланов - и.д. началник на представителството на Европейска комисия в България. Пример за умелото потребление на европейското финансиране е и музеят, в който е трансфорат остарял палат, пазещ културното завещание на тази част на Хърватия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР