Хари Худини е признат за най-великия илюзионист на 20 век,

...
Хари Худини е признат за най-великия илюзионист на 20 век,
Коментари Харесай

Още никой не е разгадал фокусите на Хари Худини

Хари Худини е приет за най-великия илюзионист на 20 век, а мнозина са вярвали, че поддържа връзка с духове и номерата му са дело на нечестива магия. Истините за него обаче остават в мъгла, защото както на сцената, по този начин и в живота Худини е бил безвъзвратен измамник.

Голяма част от триковете на илюзиониста остават неразгадани и до през днешния ден, като съществува легендата, че хората, пробвали се да ги повторят, са заплатили с живота си.

Най-знаменитият фокус на Худини е изработен на 26 август 1907 година, когато, окован във вериги, е спуснат под вода и съумява да изплува на повърхността след 57 секунди.

Познавачите на илюзията настояват, че това е добре обмислен трик, който се осъществя благодарение на така наречен водна камера. Все отново остават редица въпроси към точното извършване на фокуса.

Худини е успявал да се измъкне от заключени кутии, да се освободи от усмирителна риза, да избяга от тройно заключена затворническа килия и да минава през кирпичени стени.

Макар че доста от съперниците му настояват, че са разгадали тайните му, до през днешния ден никой не е успявал да повтори номерата на великия магьосник.

Самата персона на Худини също е много загадъчна. За произхода му се знае малко. Истинското му име е Ерик Вайс и е бил евреин, въпреки че неведнъж е твърдял, че е американец.

Знае се също, че от дребен се е интересувал от ключалки и всевъзможни заключващи се механизми. Заключвал се е самичък и е правил опити да се освободи.

 Худини Снимка: thevintagenews.com

Първият си фокус пред аудитория прави в полицейския сектор в Чикаго. За представлението идват публицисти и кореспонденти, тъй като Худини твърдял, че може да избяга от затворническа килия, даже и да е с белезници. И за голяма изненада съумява да извърши тъкмо това, което е споделил.

По-късно повтаря илюзията в няколко затвори в Съединени американски щати и Европа и даже в Петропавловската област, за която се считало, че никой не можело да се измъкне неусетно.

С времето Худини усложнявал фокусите си – влизане и излизане от бидон с вода, завързване освен с катинари, а и с тежести и вериги. Фокусите му обаче го създали знаменит и където и да пристигнел, предизвиквал възторг.

Смята се, че именитите му умения се дължат на композиция сред изострен разсъдък и отлична физика. Худини познавал всички типове катинари, ключалки и брави. Можел да отключва белезници, като го почуква на вярното място.

Освен това Худини е поддържал тялото си в отлична форма. Редовно е правел извършения, с цел да оформи мускулите си, тъй че да разчита и на тялото си, а освен на ловкия разум при фокусите.

За номерата, в които прекосявал през стени, се счита, че употребявал скришен канал, посредством който можел за няколко секунди да минава от едната през другата страна.

Какви са обаче истините зад илюзиите на Худини по този начин и не излиза наяве. Приживе той е обещавал, че ще разкрие триковете в наследството си, само че когато наследниците му го отварят, не откриват и дума за неговите емблематични фокуси, а публицистите го дефинират като последния номер на великия вълшебник към публиката.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР