Група учени допускат, че най-известният род хищни динозаври - тиранозавър,

...
Група учени допускат, че най-известният род хищни динозаври - тиранозавър,
Коментари Харесай

Тиранозаврите били повече от един вид

Група учени позволяват, че най-известният жанр хищни динозаври - тиранозавър, е имал три типа, а освен един - Ти Рекс, заяви Ройтерс. Хипотезата им се основава на разликите в зъбите и бедрените кости измежду откритите фосили на тиранозаври.

Тиранозавър рекс е единственият тип тиранозавър, приет до момента от 1905 година, когато динозавърът е разказан за първи път.

Трима откриватели под управлението на самостоятелния палеонтолог и палеоартист Грегъри Пол от Балтимор оповестиха, че разликите, които забелязали при проучване на над тридесет вкаменелости на тиранозаври, дават съображение за признаването на още два типа - тиранозавър император и тиранозавър реджина (кралица).

Тиранозаврите обитавали западните региони на Северна Америка през интервала креда, преди метеорит да порази полуостров Юкатан преди 66 милиона години и да унищожи динозаврите.

Пол и сътрудниците му акцентират разликите в плътността на бедрените кости и друг брой зъби на долната челюст измежду изследваните фосили.

Според Пол изказванието на екипа ще бъде противоречиво поради " харизматичния статут на Ти рекс, само че въпреки това проучването не би привлякло другояче толкоз внимание ".

Резултатите от проучването са оповестени в профилираното издание " Еволушънъри байолъджи ".

Пол е прав, някои палеонтолози, които не са взели участие в проучването, не са съгласни със заключенията.

" Според мен тези разлики са минимални и не са показателни за биологично разделяне на обособен тип, който да се дефинира въз основа на ясни, отчетливи, състоятелни разлики ", сподели палеонтологът от университета на Единбург Стийв Брусат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР