Гроздето е един от най-полезните и обичани плодове, особено поради

...
Гроздето е един от най-полезните и обичани плодове, особено поради
Коментари Харесай

Защо да хапваме грозде

Гроздето е един от най-полезните и обичани плодове, изключително заради тръпчивия му усет, свежа текстура, сочност и атрактивен цвят. Добрата вест е, че тези плодове са цялостни с съществени хранителни субстанции и са съвсем като лекарство що се отнася до другите изгоди за здравето, които те дават.

Има разнообразни типове грозде, разнообразни по цвят и усет. Има черно, лилаво, зелено, както и розово оцветено грозде. Независимо от типа на гроздето, което ядете, можете да сте сигурни, че то ви обезпечава значими витамини като витамин А, витамин С, витамин В6, витамин В и фолиева киселина.

Една от аргументите, заради която гроздето е положително за вашето здраве и би трябвало да бъде част от дневния ви хранителен режим се дължи на разнообразни минерали, които тялото ви може да получи от тези плодове. Най-важните минерали, намиращи се в гроздето са манган и калий.

Тези минерали са от значително значение за поддържане на положително здраве и мощна кръв, те понижават риска от хипертония, и могат да ви оказват помощ да се справите с меланхолия и да ви обезпечат възстановяване на имунитета. Другите минерали, открити в гроздето, са мед, цинк, калций, фосфор, желязо и селен.

Най-важната изгода, които произтичат от ястие на грозде е производството на антиоксиданти в тялото ви. Гроздето е богато на антиоксиданти, заради съществуването на фитонутриенти, наречени полифеноли. Тези антиоксиданти се свързват с " свободни радикали ", намиращи се в тялото ви и понижават риска от сгъстяване на артериите, като по този метод усъвършенстват здравето на сърцето ви.

 Гроздето е доста потребно

Гроздето също оказва помощ при образуването на азотен оксид в организма. Тази съставна част оказва помощ за възстановяване на здравето на сърцето посредством понижаване на образуването на кръвни съсиреци, тромбоцитната агрегация и окисляването (които предизвиква язви на артериите).

Ресвератролът, открит в ципата на гроздето и семената му, поддържат сърдечния мускул еластичен и здрав. Причината, заради която " алените виновност " са придобили известност се дължи на високата им централизация на ресвератрол.

Гроздето също съдържат глюкозно съединяване, наречено сапонин, което оказва помощ да се понижи абсорбцията на холестерола, като по този метод понижава риска от сърдечно-съдови болести. Така гроздето несъмнено е положително за сърцето.

Благодарение на съществуването на антиоксидантни съединения в гроздето, то оказва помощ против свързването на свободните радикали в организма. Тези свободни радикали или " оксиданти " са виновни за подстрекателство на образуването на рак в другите органи на тялото.

Гроздето съдържа и ензими, които имат чудесно противовъзпалително деяние. Предпазва организма от нездравословното деяние на свободните радикали и контролира процесите по възобновяване на клетките.

 Защо да ядем грозде

Пиенето на няколко чаши гроздов сок (направени от лилаво грозде, изключително Конкорд) оказва помощ за намаляването на риска от рак на дебелото черво и рак на гърдата. Различни съединения в гроздето оказват помощ за понижаване на възпалението в организма и обезпечават удобен анти-оксидативен резултат.

Установено е, че гроздето има няколко анти-микробни качества, само че те не са нездравословни за потребните бактерии в стомаха. Тестовете демонстрират, че екстрактите в гроздето потискат растежа на 14 разнообразни типа на нездравословни бактерии, които постоянно се срещат в човешките вътрешности и стомаха.

Консумацията на грозде оказва помощ против болки в коленете - проблем, от който страдат доста хора. Антиоксидантите в гроздето (най-вече полифенолите) спомагат за възстановяване на подвижността и гъвкавостта на ставите.

Следващата скъпа изгода от потреблението на гроздето е във връзка с възстановяване на мозъчните функционалности. Есенният плод оказва помощ за увеличение на притока на кръв към мозъка и по този начин подкрепя действието му. Това се дължи на съдържащият се ресвератрол, който отстранява плаките, оказващи отрицателно деяние върху мозъка.

Според някои проучвания потреблението на грозде може доста да усъвършенства здравето на очите и да ги защищити от нездравословните въздействия на свободните радикали и някои външни фактори.

Консумацията на грозде сполучливо се бори с хроничния запек и подуването. Храносмилането се възстановява, а чувството за тежест изчезва. Избягвайте да ядете гроздето на гладно, тъй като е допустимо да се получи противоположен резултат и да се подуе стомахът.

Не пропускайте да се насладите на усета на гроздето през есенните месеци, когато се усилва нервното напрежение и сезонната меланхолия. Плодът зарежда тялото с скъпи витамини, значими за психологичното благоденствие и успокоение.

 Черно грозде

Полифенолите в гроздето са извънредно значими за хубостта. Съставките в плода оказват помощ за укрепването на колагена, който е извънредно значим за поддържане на пресен и юношески външен тип. Винената киселина в гроздето пък оказва помощ за възобновяване на епидермиса и премахването на мъртвите клетките, които са причина за акне и кожни раздразнения. Тази киселина омекотява кожата, изглажда я и ѝ придава хубав искра.

Поради тази причина гроздето се включва в редица козметични средства. Най-добрият метод обаче да се възползваме от потребните му свойства си остава като го консумираме непосредствено. Все отново би трябвало да се внимава с него, тъй като може да увеличи кръвната захар или да провокира стомашни проблеми при по-чувствителните хора.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР