Гръцкият парламент одобри тази вечер (14.01 б.р.) закупуването на 18

...
Гръцкият парламент одобри тази вечер (14.01 б.р.) закупуването на 18
Коментари Харесай

Парламентът каза да! Гърция купува изтребители Рафал

Гръцкият парламент утвърди довечера (14.01 б.р.) закупуването на 18 изтребителя Рафал от Франция на стойност 2,5 милиарда евро, съобщи Ройтерс.

Очаква се договорката да бъде подписана по-късно този месец от министрите на защитата на Гърция и на Франция.
Атина реши да закупи френските изтребители в границите на укрепването на военния си капацитет на фона на разногласията с Турция за енергийните запаси в Средиземно море.

Сделката планува закупуването на 6 нови и 12 използвани изтребителя Рафал, като първите доставки се чака да дойдат още през първата половина на тази година, заяви гръцкото държавно управление.

Правителството на Кириакос Мицотакис разгласи планове да влага във въоръжените сили на страната, като усили числеността им и придобие нови фрегати, хеликоптери и дронове и модернизира наличните изтребители Ф-16.

Очаква се идната седмица гръцкият парламент да гласоподава закон, с който уголемява териториалните води на Гърция в Йонийско море от 6 на 12 морски благи, разгласи министър председателят Мицотакис пред телевизионния канал АНТ1.

Това обаче няма да засегне директно източната част на Егейско море, в която Турция се опълчва на сходен ход, за който е оповестила, че ще го сметне за причина за война.

В опит да потърсят понижаване на напрежението, двете страни се съгласиха да възобновят проучвателните контакти между тях на 25 януари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР