Гръцка мусака с патладжани е предложението ни за днес. Този

...
Гръцка мусака с патладжани е предложението ни за днес. Този
Коментари Харесай

Гръцка мусака с патладжани

Гръцка мусака с патладжани е предлагането ни за през днешния ден. Този деликатес е сполучлив представител на обичайна гръцка кухня. Ястието се подготвя от зеленчуци със запържена кайма и сос.

Необходими артикули:

4 патладжана700 г кайма2 глави лук4-5 домата75 г кашкавал150 мл изсъхнало бяло вино50 мл олио

За соса:

400 мл мляко150 г кашкавал2 с. л. брашно2 яйца75 г маслощипка настъргано индийско орехче

Приготвяне:

Ако патладжаните са горчиви, нарежете ги на филийки или кръгчета и ги накиснете в солена вода. Необходима ви е лъжица сол на литър вода.

След 15-20 минути ги извадете и ги подсушете с хартиена забрадка. Направете сечения под формата на кръст върху доматите, залейте ги с вряла вода и незабавно ги потопете в студена вода, по този начин люспата елементарно ще се отдели. След това ги обелете и нарежете на филийки.

За да приготвите соса, разтопете маслото в парещ тиган. Добавете брашното и запържете при непрестанно бъркане до леко златисто. Налейте малко топло мляко. Бъркайте, до момента в който сместа се сгъсти. Сосът би трябвало да има гъстотата на течната сметана.

Свалете от котлона и по-късно деликатно разбийте яйцата с вилица и деликатно ги прибавете в соса, като се стараете да го вършиме бързо. Настържете кашкавала на ситно ренде. Подправете с индийско орехче, прибавете сол на усет и разбъркайте още веднъж добре.

Запържете резените патладжани в добре загрят тиган с растително масло до полуготовност по половин минута от всяка страна.

Лукът се нарязва на кръгчета и се запържва, до момента в който стане транспарантен и се прибавя каймата.

Запържете каймата с лука за 5-7 минути, подправете с обичаните си подпракви и налейте виното. Готви се, до момента в който течността се изпари. Посолете на усет. В обособен тиган леко запържете доматите, тъй че да пуснат непотребната течност, която ще попречи на процеса на печене на гръцкото ядене.

Наредете резени патладжани на дъното на тава. Отгоре разпределете отмерено каймата. Следващият пласт е от кръгчета домати. Всички пластове се повтарят още един път, като се стартира от патладжаните.

Вижте още: Лесна рецепта за мариновани домати

Ястието се залива отмерено със сметановия сос и от горната страна се поръсва с настърган кашкавал.

Пече се на 200 градуса за 30-45 минути.

За гръцка мусака с патладжани е най-добре да употребявате форма с високи стени, с цел да не излиза соса от тавата.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР