Границата със Сирия е най-спокойната за Израел. Ако някой обаче

...
Границата със Сирия е най-спокойната за Израел. Ако някой обаче
Коментари Харесай

Шаул Камиса Раз: Границата със Сирия е най-спокойната за Израел

„ Границата със Сирия е най-спокойната за Израел. Ако някой обаче се опита да наруши спокойствието по тази граница, Израел не би се замислил да отговори почтено “. Това съобщи в изявление за предаването „ 12+4 “ някогашният израелски дипломат в България Шаул Камиса Раз.
„ Случвало се е Сирия да помогне на „ Хизбула “ с пари и военни експерти по времето на ливано-израелските войни, само че в никакъв случай не е допускала сражения наоколо до своята граница. Под въздействие на „ Арабската пролет “ сирийците се опълчиха против Асад в искане за повече народна власт. По-късно бяха въвлечени и други играчи. Между тях бе „ Хизбула “, която поддържа Асад с повече от 20 хиляди бойци, част от които се върнаха към този момент в Ливан. Те имат добър военен опит и не са се отказали да нападат Израел. Знам, че допълнително случаи те стават марионетки на Иран. Така бе и по време на атентата в Сарафово – България, когато военното крило „ Хизбула “ взриви рейса с израелски туристи. Иран е главен състезател в Сирия. В последно време нашето разузнаване разпознава по какъв начин иранци, в униформи на сирийски, се доближават към границата ни. Нашето военно разузнаване знае какво става в Сирия във всеки миг. Под прикритието, че оказват помощ на сирийските войски, иранците желаят да укрепят военното си наличие на границата с Израел. Изпращат и дронове и други летателни средства. Успяваме да ги обезвреждаме пред границата ни. Единствено преди договарянията сред Путин и Нетаняху дрон навлезе на 10 километра в наша територия. Трябваха няколко минути да уточним чий е преди да го свалим. Четвъртият състезател, който става все по-доминантен в района, е Русия. От една страна тя оказва помощ за заздравяването на властта на Асад, а от друга – се бори с ислямисткия радикализъм като Ислямската страна. Присъствието на Русия е най-важно от позиция на Израел, тъй като поддържа статуквото. Руснаците схващат, че в бъдеще границата би трябвало да е спокойна, само че и че Израел реагира остро на провокациите. Считам, че и самите руснаци не са заинтригувани от трайно определяне на иранците в Сирия “, коменитра Шаул Камиса Раз. Той добави, че сега връзките на Израел както със Съединени американски щати, така с Русия са положителни.

По въпроса с бежанците Шаул Камиса Раз сподели: „ Най-напред бежанската вълна от Сирия потегли към Йордания, а от там- към Европа, преминавайки праз разнообразни страни, в това число и Балканските. Тъй като дейностите в Сирия са водят главно в южните й региони, Йордания затвори границата си. Единственото изключение бе в неделя, когато 800 сирийски чиновници на белите каски и техните фамилии, минаха Голанските възвишения за Йордания, на път за Западна Европа и Канада. Голямата вяра за останалите бежанци е границата с Израел, където те получават не само подкрепа да не бъдат физически унищожени, само че и Израел се грижи в буферната зона със Сирия да бъдат построени лагери, в които хората получават филантропична и здравна помощ от Израел. В непосредственост до Израел, държавното управление на Асад не би атакувало тази лагери, даже да знае, че част от жителите му са някогашни бунтовници. А и те постоянно могат да чакат здравна помощ от Израел. Недалеч от границата, на израелска територия, е издигната военно-полева болница, в това число с операционни. Бежанците могат да чакат и икономическа помощ. Помагаме на тези хора на сирийска територия, само че Израел не се меси в протичащото се Сирия. Това са нейни вътрешни работи. А още по-малко бихме взели отношение по религиозните междуособици. Ние не сме на страната на нито една от групировките, които се бият в Сирия “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР