Граничен полицай бе убит в понеделник вечерта, докато патрулира по

...
Граничен полицай бе убит в понеделник вечерта, докато патрулира по
Коментари Харесай

Полицай бе убит на границата с Турция, по случая вече има задържани

Граничен служител на реда бе погубен в понеделник вечерта, до момента в който патрулира по границата с Република Турция, в региона на село Голям Дервент. Починалият е 30-годишния Петър Бъчваров от Елхово. Турските власти задържаха двама души във връзка с инцидента – хипотетичен причинител и помощник. Тържествените празнувания през днешния ден във връзка празника на националната полиция бяха анулирани поради нещастието. В община Елхово на следващия ден - 9 ноември, със заповед на кмета Петър Киров, е обявен ден на траур в памет на починалия служител на реда, съобщи Българска телеграфна агенция.

Петър Димитров Бъчваров е роден на 3 октомври 1990 година в Ямбол. Средното си обучение приключва в Елхово през 2009 година, продължава образованието си в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Младши контрольор Бъчваров е постъпил на работа в системата на Министерство на вътрешните работи през декември 2013 година. Преминал е през длъжностите служител на реда и старши служител на реда в група „ Охрана на държавната граница “  към Гранично полицейско ръководство –Елхово към Регионална дирекция „ Гранична полиция “. Младши контрольор Петър Бъчваров ще бъде награден посмъртно с Почетен знак на Министерство на вътрешните работи, оповестиха от ведомството.

Днес сутринта бяха обявени детайлности за случая. Загиналият служител на реда е бил в наряд дружно с военнослужещ. Те се движат с автомобил, когато се натъкват на срез на оградата. Слизайки от моторното транспортно средство, служителят на реда насочва фенера към среза в оградата на границата. Веднага последва пукотевица, пристигнала от посока Турция, като още с първия изстрел мъжът е погубен. Военният е разказал, че по него продължава да се стреля и са създадени към 10-15 изстрела, а той отвръща със служебното си оръжие, като се прикрива зад автомобила, обясни главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

След случая са известени турските гранични управляващи, като е направена среща на линията на държавната граница, за определяне и задържане на причинителя, за който се допуска, че е на турска територия. Изпратените нощес дежурства не откриват противозаконни мигранти в региона.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира пред медиите, че България ще стартира да употребява различен вид оръжие за защита на границата. „ Служителите по защитата на границата ще бъдат снабдени с доста по-мощни оръжия, които ще се употребяват при всяко подозрение, че е заплашен животът и здравето на наш граничен служител на реда. Това значи пукотевица “, сподели вътрешният министър. Той добави, че " до момента в който каналджийските мрежи не бъдат разрушени на цяло, всеки ден наши чиновници ще излагат живота си на риск “.

По думите на министъра през последните месеци е усъвършенствано положението на преградното оборудване и на техническото съоръжение на граничните патрули. Той сподели обаче, че оградата има голям брой пробойни, а на граничните служители на реда всеки ден се постанова да попълнят дупки в оградата.

Оградата по границата с Турция е ненадеждна. Трябва ни напълно друго оборудване, с бетонни стени и загради с три метра височина, разяснява и служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Той уточни, че военнослужещият, който е бил на място на трагичния случай от тази нощ край Елхово, е работил професионално и според инструкциите. В момента има към 150 военни, които патрулират дружно с Гранична полиция, добави той.

Темата със починалия български граничар беше коментирана и от президента Румен Радев, който е на посещаване в Египет. Той дефинира случая като невиждан и изрази очакване Външно министерство да извика турския дипломат и да се изиска взаимно следствие. Ние сега сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен напън и би трябвало да усетим взаимност с нашите европейски сътрудници, сподели Румен Радев.

По-късно стана известно, че заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев е поканил на среща Айлин Секизкьок, дипломат на Република Турция в София. По време на разговора той е споделил, че България предлага основаването на взаимна комисия с Турция, която да обясни събитията към случая на българо-турската граница. От своя страна дипломат Секизкьок увери, че към този момент са взети всички нужни ограничения за разкриването на причинителите на закононарушението, както и за укрепването сигурността на общата ни граница.

Прокуратурата ще поддържа всички старания на институциите за битка с престъпността и незаконната миграция, написа тази заран основният прокурор Иван Гешев в обществената мрежа Туитър във връзка случая. Заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов съобщи, че в случай че бъдат открити причинителите на турска територия, прокуратурата ще изиска да бъдат предадени на българските управляващи. Ние ще желаяме да участваме в дейностите по следствие дружно с турските си сътрудници, разясни Сарафов.

Във връзка с случая държавното обвиняване образува досъдебно произвеждане против незнаен причинител. Подготвя се също по този начин и молба за правна помощ до Турция за провеждането на неотложни дейности на нейна територия. Служителят на Военна полиция, който е бил дружно със починалия служител на реда, към този момент е разпитан, съобщи пред Българска телеграфна агенция представителят на основния прокурор Сийка Милева. Тя добави, че е нужна по-добра законова база, в това число за по-тежки наказания против незаконната миграция, както и да се обезпечат органите на реда, които са на границата, с цел да се подсигуряват техните живот и здраве.

За законови промени се разгласи през днешния ден и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, който сподели, че трябват незабавни законодателни промени за по-високи и ефикасни санкции за каналджийство и нелегално прекосяване на границата.

Още следобяд такива оферти за законови промени в Наказателния кодекс бяха импортирани от „ Българска социалистическа партия за България “. Те са ориентирани против така наречен каналджии, длъжностни лица, които подкрепят каналджийството, и хора, които подкрепят пребиваването в страната на към този момент минали незаконни емигранти. Това, което се случи на границата сред България и Турция, е неприемливо посягане против националната сигурност, разяснява водачът на левицата Корнелия Нинова.

Реакция във връзка със починалия служител на реда имаше и от ГЕРБ. На пресконференция Бойко Борисов поиска от президента Румен Радев неотложно да смени служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. " Изключително едва професионално управление на Министерство на вътрешните работи, което към този момент две години бездейства. Всички смени в Гранична полиция направи Демерджиев ", разяснява Борисов.

В коментар за случая ръководителят на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) Валентин Попов каза пред Българска телеграфна агенция, че изпратените на границата сътрудници не са задоволително добре оборудвани. 

Ежедневно в село Голям Дервент минават групи с незаконни мигранти, каза за БТА кметският наместник Иван Франсъзов във връзка случая, при който почина граничен служител на реда в региона на българо-турската граница до селото.

Според локалните хора се вижда доста по-засилено наличие на гранична полиция през последните месеци, само че това не стопира мигрантите. „ Мигранти минават постоянно, само че престрелка до момента не е имало. Притесняваме се, по тази причина пускаме кучетата на независимост вечер, тъй като не знаем, какво може да се случи “, сподели пред Българска телеграфна агенция Минка Иванова от с. Голям Дервент.

По последни данни на МВР от началото на годината до края на октомври месец са арестувани 4105 мигранти на вход и излаз на държавна граница. Във вътрешността на страната са открити 10 322 души.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР