Граждани осъдиха община Пловдив заради мръсния въздух. Делото бе заведено

...
Граждани осъдиха община Пловдив заради мръсния въздух. Делото бе заведено
Коментари Харесай

Граждани осъдиха община Пловдив заради мръсния въздух

Граждани осъдиха община Пловдив поради мръсния въздух. Делото бе заведено през 2010-та година от Асоциацията за европейска интеграция и права на индивида.

Според решението на Върховния касационен съд градската администрация на Пловдив би трябвало в границите на една година да предприеме ограничения за възстановяване качеството на въздуха в града.

Делото за чистия въздух, с изключение на против община Пловдив, беше заведено и против Регионалната ревизия по околна среда и води. Оттам през вчерашния ден отхвърлиха да разясняват решението на съда, като обявиха единствено, че ще изпълнят разпореждането на магистратите, заяви Българска национална телевизия.

От общинската администрация оповестиха, че работят по съответни ограничения за справяне със замърсяването на въздуха.

Сред тях са замяна на уредите за отопление на жителите по план, финансиран по оперативна стратегия, защото към момента огромна част от семействата в Пловдив се отопляват на дърва и въглища. А замърсяването с фини прахови частици е един от най-големите проблеми в града.

Сред другите ограничения са ограничение на колите, които не дават отговор на екологичните стандарти.

Пловдив е един от градовете, които най-често заемат челните места в класацията за замърсен въздух у нас. Затова и преди 11 години локални неправителствени организации първи заведоха групов иск против общинската администрация. Те се позоваваха на данни, събрани от 2007-ма до 2011-та година, съгласно които пределната норма от 50 mg/m3 прахови частици във въздуха е била постоянно надхвърляна от време на време близо 200 пъти.

" Това е последната форма на самоотбрана на гражданското общество, която посредством съда ние караме общината да направи нещо, което тя би трябвало да направи по формулировка и по закон ", споделя адв. Михаил Екимджиев, Асоциацията за европейска интеграция и права на индивида.

Според екологична експертиза по делото най-големият замърсител са уредите за отопление на твърдо гориво, след тях се подреждат превозът в града, индустриалното замърсяване и обработването на улиците през зимата. Пловдивчани и през днешния ден считат, че въздухът в града е замърсен.

През годините градската администрация набеляза тактики, кандидатства по планове и промени метода на разчистване на улиците.

" Над 80 % от транспортните средства в градския превоз към този момент са в екологичната норма евро 6 или употребяват метан. Ако ние замерим въздействието на публичния превоз върху качеството на атмосферния въздух ще забележим, че то е спаднало някъде с към 7-8 %, което не е по никакъв начин малко. В резултат на взетите ограничения през 2020 година, броят на превишенията доста е паднал. Тоест, при възможни 35 превишения за годината, ние имаме към 50, 65, 68, в избрани моменти 80 ", сподели Анести Тимчев, зам.кмет на Пловдив.

Ако след година в качеството на въздуха на Пловдив не е настъпило усъвършенстване и институциите не са съдействали за това, жителите могат да потърсят обезщетение.

От общината дават обещание да слагат камери, които да наблюдават и да не позволяват в най-замърсените зони коли без екостикери. Градът ще бъде разграничен на зони с цел да се понижи използването на твърдо гориво.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР