Господин Борисов си сменя мнението по три пъти на ден.

...
Господин Борисов си сменя мнението по три пъти на ден.
Коментари Харесай

Корнелия нападна ПП с „шарани“: Глътнаха въдичката на Бойко

„ Господин Борисов си сменя мнението по три пъти дневно. В „ игри с квадратчета ” няма да участваме. Позволете да стартира по-отдалече. Какво се случва в последния месец? Ние мълчахме до момента, тъй като първите и вторите спориха за кабинет, само че от момента, в който и нас ни поканиха на диалози, сме длъжни да приказваме. ” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Лице в лице ” по БТВ.

„ Ще ви кажа по какъв начин ние оценяваме обстановката. ГЕРБ, като първа политическа мощ, и господин Борисов носят отговорност за сформиране на държавно управление и за непоклатимост в България. Това е реалност. Как стартира този опит за сякаш държавно управление? Борисов предложения вторите – ПП-ДБ и оттова стартира един бразилски сериал, от тези по 100 серии. 30 дни към този момент, 30 серии гледаме. Касандра и Алехандро сутринта ха таман ще се вземат, на обяд скапват годежа, вечерта – сватовете се събират и почват да разделят чеиза на булката. Пълен фарс ”, сподели Нинова и илюстрира това с обстоятелства.

„ Първо им хвърли въдичката и им сподели: „ Дайте да създадем законодателна стратегия ”. Прекрасно предложение – Народното събрание би трябвало да работи и би трябвало да има закони. Седнаха и направиха законодателна стратегия Политическа партия и ГЕРБ. Има ли закони? Няма. След това им хвърли втората въдичка – „ Дайте да създадем работни групи за бюджет ”. Направиха работни групи, договаряха недостиг, дълг. Има ли бюджет? Няма бюджет. Следваща въдица, която им хвърли, към този момент е тежка – „ Дайте да създадем управническа стратегия ”.

Управленска – т.е. ще ръководят дружно. И ПП-ДБ, като шарани, глътнаха тази въдица и дадоха управническа стратегия.

Излиза ГЕРБ и я направиха тази стратегия на пух и прахуляк. Има ли управническа стратегия? Няма и управническа стратегия ”, напомни водачът на Българска социалистическа партия.

„ Борисов продължава да се гаври с тях и споделя: „ Дайте Министерски съвет – щом не желаете моя, дайте вашия. И те като първокласници – „ Ето ви Министерски съвет ”. Попиляха им и Министерския съвет. Е, какво е това? Аз мога да го дефинира по този начин – Борисов ги провокира по всички типове способи, те се хванаха като първокласници на това нещо. Резултат няма, като се изключи че, съгласно мен, ПП-ДБ направиха салтомортале, което аз в политиката не съм виждала за шест месеца, тъй като работих с тях. Знам с какъв възторг се потегли – улица, митинги, ще променяме модела. И внезапно да стигнеш до това – той ти подава моркова, а ти тичаш ”, сподели Нинова.

Тя уточни, че откакто ГЕРБ са почнали диалози с другите партии, ПП-ДБ внезапно още веднъж са споделили: „ О, апелирам ви се, ние отново ще се върнем при вас, господин Борисов, дайте да беседваме по вашата стратегия ”, от което Нинова изрази отвращение: „ Ама какво е това? Най-важните неща и в живота, и в политиката, е да запазиш достолепие. И най-важното – няма резултат от всичко това. Един месец Борисов е виновен за хаоса, който съгласно мен съзнателно сътвори. Целта – да отстрани „ Продължаваме промяната ”, да покаже какъв брой лековато реагират. „ Вижте по какъв начин продължава. Какво ли си споделя, „ този сериал към този момент омръзна на публиката, хайде да стартираме различен ”. И им споделя: „ Край с вас, поканвам на договаряния другите в този момент ”, напомни Нинова.

Тя се обърна към Борисов със следните думи: „ Първо, да му кажа – казвала съм му го в очите, имахме към този момент една среща – знаете, казвала съм го и от трибуната, в този момент и обществено да го кажа. Тези игрички, които си играе с Политическа партия и Демократична България, с Българска социалистическа партия – няма да му се получат ”, безапелационна бе Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни пет значими за партията неща:

„ Първо, ние разбираме сериозността на обстановката в България – страната е в тежка политическа рецесия втора година и би трябвало да се излезе от това състояние.

Второ, ние разбираме, че това може да стане единствено, в случай че Народното събрание проработи – приема законите, бюджета, парите на хората – от юли месец всичко ще остане без пари, в културата също е доста тежко ситуацията. Работещ парламент и постоянно държавно управление – безусловно го разбирам. 

Трето, знаем, че сме 23 и не можем да носим тежестта на ръководството, каквато първият и вторият в този момент разпределят.

Четвърто, и най-тежкото, ние сме 23-ма, само че може да пристигна миг, в който от тези 23-ма да зависи какво ще се случва в страната.

И пето, тъкмо поради тази тежка и комплицирана обстановка, ние сме решили да решим този въпрос с вътрешнопартийно допитване. Аз съм огромен последовател на разширение на директната народна власт – и в партията, и в страната. В партията въведохме директен избор, правили сме вътрешни референдуми. Така че ние това ще го създадем с допитване до партията ”, изясни Нинова.

Тя уточни, че макар слогана си „ Ред в хаоса ”, ГЕРБ вкарват безпорядък в реда, а Българска социалистическа партия желаят да има ред и правила. По нейните думи, с цел да се откри излаз от тази рецесия, би трябвало да се подходи отговорно и да се извадят четири-пет национални значими задания: „ Не да си преглеждаме стратегиите, както ГЕРБ ни канят да обсъдим тяхната управническа стратегия. Откъде накъде ще разясняваме вашата управническа стратегия? Ако желаете огромно единодушие, дайте да не си обсъждаме стратегиите, а да обсъдим България – какво е значимо, да извадим 5 неща. Както и да е, получихме поканата да обсъдим тяхната управническа стратегия, поискахме я, изпратиха ни програмата на ПП-ДБ. Попитахме госпожа Атанасова – “Това ли ни пращате? – Това ви пращаме ”. Попитахме Политическа партия – “Това вашата стратегия ли е? “, дадоха отговор „ Нашата стратегия е ”.

Реклама

 И най-после отговор „ Ами ние я изпратихме, с цел да се забавляваме ”. Ние не сме детска градина, в случай че те са детска градина, в случай че си играят игрички, в случай че заблуждават хората, че правят някаква работа за народа – това си е тяхна работа. Аз дистанцирам Българска социалистическа партия от този безпорядък. Ние сме съществени хора и не може да ни пращате стратегия на друга партия, с цел да се „ забавляваме ”. Защото целият народ чака – от 1 юли ще има ли индексация на пенсиите, какво става с детските, с майчинството, културни дейци чакат, Планът за възобновяване и резистентност. Ако на някого му се забавлява – Народното събрание не е мястото за това ”, безапелационна бе Нинова.

Тя предложи излаз от политическата рецесия, като се очертаят 5 значими неща за България, измежду които Шенген, бюджет и законите по ПВУ: „ Бюджет би трябвало да има – не можем да оставим страната и народа без пари от юли месец нататък. Ние в този бюджет държим на обществената част, знаете – внесли сме си предлагането. Законите по ПВУ – всички знаем, че би трябвало да ги приемем ”, изясни тя. 

По нейните думи, втората стъпка след очертаването на целите за България, би трябвало да бъде слагането на период за какъв брой време тези задания могат да се изпълнят: „ Но рационален период, тъй като 15 закона не можеш да приемеш за един месец. И на трето място споделяме: “Хайде да забележим кои хора могат да го свършат “. Излъчваме специалисти или политици – и споделяме, това е съставът, който може. Ние стоим откъм гърба в Народното събрание и ги поддържаме да свършат тази работа ”, уточни Нинова.

В ефира на БТВ тя сподели още, че е извънредно време ГЕРБ да изяснят пред себе си какво желаят и даде образец: „ Единият от ГЕРБ споделя: „ Ние Асен Василев не го желаеме за министър ”, другият от ГЕРБ споделя: „ Не, той е прелестен министър ”.

Единият споделя: „ Искаме държавно управление на малцинството ”, различен – на специалисти. Да си изяснят първо ГЕРБ какво желаят. След това съществено и отговорно да предложения другите партии от Народното събрание и да каже: „ Предлагам ви държавно управление на специалисти, предлагам ви тези пет целта и ви предлагам да се съберем такова държавно управление за 10 месеца и ние да го направляваме от Народното събрание ”.

Когато получим такова ясно, чисто и трайно предложение, а не да си сменя мнението по три пъти дневно Борисов, тогава ние питаме членовете на партията си – желаете ли да участваме, да излъчим специалисти, да участваме в държавно управление с тези 5 задания с първия мандат на ГЕРБ за 10 месеца. Да или не. Като 50 плюс 1 ни кажат „ да ” – значи да. Като 50 плюс 1 ни кажат „ не ” – значи „ не ”, изясни Нинова.

По нейните думи, в случай че ГЕРБ имат съществени планове да има постоянен парламент и държавно управление, в което от Българска социалистическа партия към този момент се съмняват, въпросът за формулата на държавното управление, състава на Министерски съвет, целите пред това държавно управление, би трябвало да бъдат взети по време на лидерска среща. След като те бъдат избрани, социалистите ще проведат вътрешнопартийно допитване, от което ще зависи позицията на Българска социалистическа партия, изрично съобщи Нинова.

На въпрос за персоналното ѝ мнение по отношение на по-добрата форма на държавно управление, водачът на Българска социалистическа партия уточни, че съгласно нея, то би трябвало да бъде формирано от специалисти, тъй като сега, в който на напред във времето излязат политиците, стартират кавгите: „ Ако имаме цел да свършим работа за България и за народа, ние водачите и политиците, да останем в Народното събрание ”, уточни тя.

Попитана да разяснява предлагането на ПП-ДБ на члена на Българска социалистическа партия Иван Кръстев  за министър на труда и обществената политика, Нинова сподели: „ Това е рейдърство в непозната партия, не е експертиза. На Политическа партия им е навик  да бъркат в други партии и освен на тях. Ние в други партии не се месим ”, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

На въпрос по отношение на какви специалисти би излъчила социалистическата партия, Нинова отговори: „ Разбира се, че няма да излъчим човек, който не споделя концепциите на Българска социалистическа партия, примерно за министър на труда и обществената политика. Това би трябвало да е ляв човек, да споделя нашето виждане. Естествено, че няма да предложим десен човек. Освен че споделя нашата политика за това какво би трябвало да се направи с минимална заплата, с  майчинство и с пенсии – той би трябвало и да го схваща. Да знае по какъв начин да го направи. Това е експертиза. А не да влиза и занапред да се учи къде е входът на министерството и какво значи Агенция по заетостта. Да схваща материята, да може в старта си да тръгне незабавно с работата си, да е експерт, да е честен човек ”, изясни тя.

Нинова разяснява и спорните изявления на Борисов от последните дни: „ След думите на Борисов постоянно слагайте запетайка. Този човек не знае какво прави и не знае какво желае. Едно приказва, с цел да заблуждава народа, друго прави. Хем ни кани на договаряния през вчерашния ден, хем ще ни кани на лидерска среща, хем споделя „ няма да стане ”. Ами тогава за какво ни каниш? Който го е боязън от мечки, не върви в гората, като си първи – поеми си отговорността. Като те е боязън, връщай първия мандат и оставяй нататък да забележим какво ще вършим. Или поемаш самоуверено отговорността, за какво играеш този спектакъл? Кой печели от това? Губи България, губи народа ”, сподели тя.

„ Като ни поканят на сериозен диалог с тези значими неща, които ни предложат и ние предлагаме като дневен ред, ще се отзовем. Какъв ще е изходът от това, зависи от това какво ще кажат членовете на Българска социалистическа партия ”, безапелационна бе Нинова.

На въпрос по отношение на парламентарните комисии и тяхната работа, водачът на Българска социалистическа партия отговори: „ Днес нашата парламентарна група даже за малко напусна залата в символ на митинг против тези обиди – изключително „ Възраждане ” и „ Продължаваме промяната ” минаха всевъзможни граници. Направихме първа стъпка – имаме състав на комисиите и те могат да стартират от идната седмица да работят. Нямаме управление на комисията, тъй като още веднъж първият и вторият се скараха – ще има ли болшинство, няма ли да има болшинство, кой да вземе повече председателски места и така нататък Това е продължение на хаоса, който вършат. Комисии има, ръководителят на Народното събрание ще ги привиква, законопроектите се разпределят и от идната седмица започваме работа – това е положителната вест. Надявам се бързо да стартираме с бюджета, хората не могат да чакат повече ”, сподели Корнелия Нинова.

Тя разяснява и случая с атентата против основния прокурор, като уточни, че се появява спорна информация и то сред публично органи: „ Следствие споделя едно, Министерство на вътрешните работи – друго, прокуратура – трето. Това всява подозрение, че това в действителност е атентат против основния прокурор. Това всява нерешителност в институциите. Това е още един мотив хората да губят доверие в институциите.

Това е по-опасното, другояче следствието ще обясни детайлностите и доказателствата. От обстоятелствата, които се изнасят, от ден на ден наподобява, че казусът не е подобен, какъвто изглеждаше първия ден. Това единствено мога да кажа – и от изказването на служебния министър и изключително от това, което господин Сарафов в този момент сподели – той се отхвърля от първичните си думи и споделя, че е измамен. Много е тежко, в случай че е злоупотребено с името на децата и на фамилията. Само истината ще постави завършек на този спор ”, сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР