Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на Македония“ и отказа

...
Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на Македония“ и отказа
Коментари Харесай

Гърция за клетвата на Силяновска: Брутално и безпрецедентно предизвикателство

Гордана Силяновска-Давкова постави клетва като президент на „ Македония “ и отхвърли да употребява формалното име на страната си – Република Северна Македония.

По тази причина клетвата на Силяновска е необятно отразена от медиите в прилежаща Гърция, съобщи БГНЕС.

" Силяновска не се съобрази с текста, прочетен от ръководителя на Народното събрание Йован Митрески. Вместо да повтори " Северна Македония ", тя употребява " Македония ", заяви държавната телевизия ЕРТ.

" Посланикът на Гърция София Филипиду напусна Народното събрание в символ на митинг поради обстоятелството, че Силяновска назовава страната " Македония " в нарушаване на Преспанския контракт ", написа вестник " ПротоТема ".

Гръцката организация АНА-ΜΠА напомня, че Силяновска предизборно - и съответно на 1 май 2024 година - съобщи, че няма да употребява формалното име на страната си:

„ Когато споделям, че няма да употребявам термина „ Северна “, нямам поради, че ще го махна от табелите пред постройките, в които се обитават институции или от табелите на интернационалните конференции или двустранни срещи, и така нататък Далеч съм от такива неща. Говоря персонално за себе си. Правото на самоопределяне е персонално право и никой няма право да ти подрежда да използваш нещо, което мозъкът и сърцето ти не одобряват. Ще го почитам, само че няма да употребявам термина " Северна ". Ще употребявам " Македония " и в никакъв случай няма да сътворявам комплициране, тъй като не би трябвало да различавам с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато приказвам, ще употребявам термините Македония, македонски, македонец. “

Информационният портал " Еникос " означи, че провокациите в връзките на Гърция със Северна Македония се завръщат.

" Националистката Гордана Силяновска постави клетва, гръцкият дипломат постъпи вярно и си потегли ", написа " Хелас Джърнал ".

" Newsit " акцентира, че новият македонски президент е отправила " невиждано и брутално предизвикателство ", което провокира " стихии ".

Вестник " Катимерини " напомня, че в изявление на 11 май гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис насочи ясно предизвестие към Скопие.

" С безпокойствие проследявам някои от изявленията на представители на ВМРО-ДПМНЕ и ще изчакам формалната позиция ", сподели министър-председателят. Мицотакис изясни, че и той не е приемал Договора от Преспа, когато е бил в съпротива, само че в този момент е задължен да го съблюдава като част от държавните отговорности. Гръцкият политик акцентира, че " същото нещо ще би трябвало да направи и новото държавно управление в Скопие ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР