Google току-що изгуби ключово дело за авторски права, което може

...
Google току-що изгуби ключово дело за авторски права, което може
Коментари Харесай

Google изгуби дело за милиарди, заплашен ли е Android?

Google преди малко изгуби основно дело за авторски права, което може да й коства милиарди долари и да промени метода, по който софтуерните компании подхождат към създаването на програмен продукт.

Гигантът е нарушил законите за авторското право, употребявайки Java програмен продукт с отворен код на Oracle за създаване на операционната система Android през 2009 година, постанови апелативен съд в Съединени американски щати.

Съдебното решение е последното развиване в обърканата и оспорвана 8-годишна борба сред двете компании.

Компанията на Лари Елисън Oracle за първи път заведе дело против Гугъл през 2010 година, потвърждавайки, че Android нарушава 2 патента, които Oracle държи на софтуера си Java, всемогъщ програмен език, който зарежда всичко - от телефони до уеб уеб сайтове.

През 2012 година съдът постанови, че Java не заслужава отбрана по силата на закона за авторското право. Две години по-късно апелативен съд анулира решението, повдигайки въпроса дали потреблението на прибавен програмен интерфейс от Гугъл нарушава авторското право.

 Гугъл завоюва патентния спор с Oracle за потреблението на Java
Гугъл завоюва патентния спор с Oracle за потреблението на Java

Oracle ще апелира решението на съда

През 2016 година правосъден състав постанови, че използването на интерфейса на Oracle от Гугъл е законно съгласно доктрината за почтена приложимост на закона за авторското право, позволяваща свободното потребление на материали, предпазени с авторски права, при избрани условия. Компанията на Лари Елисън апелира решението и един арбитър отсъди в нейна изгода.

" Няма нищо заслужено в това да се вземе едно към едно труд, предпазен с авторски права, да се употребява със същата цел и да действа като оригинала в конкурентна платформа ", се споделя в мнението на трима федерални съдии.

Oracle приветства правосъдното решение с претекста, че " пази създателите и потребителите ". Гугъл обмисля идващите си стъпки, като може да се обърне към по-широк правосъден състав (петима или повече съдии).

" Разочаровани сме, че съдът анулира решението, че Java е отворена и свободна за всички. Този вид решение ще направи приложенията и онлайн услугите по-скъпи за потребителите ", съобщи представител на Гугъл.

Друг съд би трябвало да реши какъв брой ще получи Oracle за понесените вреди. До 2016 година компанията искаше към 9 милиарда $.

 Oracle загуби още една борба за потреблението на Java в Android
Oracle загуби още една борба за потреблението на Java в Android

Съдът не одобри жалбата против решение в интерес на Гугъл

Но защото приложните програмни интерфейси са станали доста по-широко публикувани през годините, съдът може да реши, че Oracle заслужава повече, съобщи Кристофър Карани, сътрудник в адвокатската фирма McAndrews, Held & Malloy и учител по право в Северозападния университет в Илинойс.

" Цифрите в този случай ще бъдат зашеметяващи ", отбелязва Карани.

Присъдата най-вероятно ще надмине досегашното най-голямо обезщетение за нарушени авторски права: през 2010 година Oracle осъди съперника си SAP за 1.3 милиарда $.

Но Гугъл надалеч не е единствената компания, която ще изгуби от това решение. Много други разчитат на програмен продукт с отворен код, с цел да разработят свои лични платформи. Съдебното решение значи, че някои от тях или би трябвало да заплащат, с цел да употребяват лицензиран програмен продукт, или да разработят личен подобен от нулата.

" Решението ще докара до забележителна смяна в метода, по който се създава програмен продукт в целия свят. Това в действителност значи, че авторското право в този подтекст има зъби. Понякога безплатното в действителност не е гратис ", съобщи Карани.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР