Голяма греда се оказа безплатната банкова сметка за работещи, пенсионери

...
Голяма греда се оказа безплатната банкова сметка за работещи, пенсионери
Коментари Харесай

Голяма греда с безплатната банкова сметка. Капанът

Голяма греда се оказа безплатната банкова сметка за работещи, пенсионери и учащи, която публично съществува от 1 септември. Тя е същинско вървене по тъгите, което, с изключение на време, коства и пари на жителите.

Проблемът стигна до омбудсмана проф. Диана Ковачева, която сезира шефа на Българска народна банка Димитър Радев, финансовия министър Асен Василев и ръководителя на Асоциацията на банките в България Петя Димитрова.
-->
Хората се жалват на омбудсмана, че не могат да се възползват от предоставената им опция, въведена с признатите промени в член 120а от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС). Гражданите сигнализират, че са затруднени да получат гратис обслужване на платежна сметка за съществени интервенции, по която постъпват приходите им от заплати, за пенсии, обществени помощи, стипендии. Проблемът идва от там, че банките слагат редица условия и постановат тромава процедура, вместо да улеснят хората, а от това страдат най-много пенсионерите и хората с увреждания, безапелационен е омбудсманът, написа „ Марица ”.

Например, банките изискват от клиентите си да посетят неведнъж техен офис, с цел да закрият съществуващата си сметка, по която получават трудови хонорари - пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, и да подадат заявление за разкриване на нова сметка за съществени интервенции, след което да показват служебна записка, по пример на банката, за размера на трудовото им заплащане.

Проблемите на хората не престават, тъй като след няколко работни дни, те още веднъж би трябвало да отидат до офиса на банката, с цел да получат новата си дебитна карта. Освен това, би трябвало да осведомят за новата сметка работодателя си (ако получават трудово възнаграждение), Национален осигурителен институт (в случай че получават пенсия, помощи и компенсации за обществено осигуряване), обществените служби (ако получават компенсации за обществено подпомагане), учебното управление (ако става въпрос за училищен стипендии) и прочие

„ Недоумение буди и фактът, че за потребителите на финансови услуги липсва информация на интернет страниците на банките по отношение на използването на член 120а от ЗПУПС. Смятам недоволството на жителите за изцяло основателно. Намирам за нужно да подчертая, че според Директивата за платежните сметки /2014/92/ЕС/, платежната сметка за съществени интервенции има за цел обезпечаване на улеснен и по-безпрепятствен достъп до банково обслужване на по-уязвими консуматори “, безапелационна е проф. Ковачева.

Затова омбудсманът упорства да бъде въведен омекотен ред за използване на законовата наредба. Например – при изразено предпочитание автоматизирано да се преобразува съществуваща платежна сметка, по която хората получават трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, стипендии за възпитаници и докторанти. Подчертава, че жителите би трябвало да могат да се възползват от тази опция, в това число и онлайн, а освен при персонално посещаване в банков клон. Освен това омбудсманът упорства и да бъде оповестена ясна и правилна информация от страна на банките по отношение на използването на член 120а от ЗПУПС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР