Голяма част от българския бизнес през последните години все по-често

...
Голяма част от българския бизнес през последните години все по-често
Коментари Харесай

Пътят за бизнес в Западна Европа минава през Австрия

Голяма част от българския бизнес през последните години все по-често гледа оттатък границите на страната ни, търсейки нови пазари, на които да разшири активността си. Западна Европа предлага голям брой благоприятни условия, само че също по този начин висока конкуренция и районни специфики. Затова постоянно на напред във времето излиза въпросът от кое място и по какъв начин е най-добре да се стартира.

Много български компании вземат решение да започват своята агресия от сърцето на Европа и от един пазар, непосредствен по мярка на нашия, а точно става дума за Австрия. Освен сходните условия за насърчаване на бизнес мощните стопански връзки сред двете страни улесняват в допълнение слагането на верните основи за бъдещия триумф. А българските компании постоянно могат да разчитат на за тенденция, подпомагане и поддръжка при компликации.
Австрия - стабилната стартова площадка
По думите на Биргит Райтер-Браунвизер, шеф за Централна и Източна Европа в Австрийската бизнес организация, Австрия може да се преглежда като насочна точка и тестов пазар за целия немски говорещ район. Страната е дребна, с население над 9 милиона души, което я трансформира в идеалния тестов пазар за пускане на бизнес. В допълнение по-високите приходи и покупателна дарба на нейните поданици спрямо доста други европейски страни подсигуряват огромно търсене на продуктите и услугите, предлагани от българските компании.

" В Австрия също по този начин имаме доста постоянна политическа и икономическа система. За фирмите това улеснява дълготрайното обмисляне и вложение ", показва още Райтер-Браунвизер. Тя акцентира, че нормално въведените промени са в интерес на бизнеса, и дава образец с намаляването на корпоративните налози - до момента в размер25%, от началото на 2023 година те са понижени на 24%, а през идната година ще доближат 23%. " Така че това са доста милиони евро, които фирмите ще спестят. Също по този начин бяха понижени налозите върху приходите на чиновниците. В допълнение от 2023 година беше отстранена по този начин наречената студена градация - скритото нарастване на налозите, когато не се поправят данъчните прагове по отношение на увеличението на цените. Това е историческа стъпка и отговор на актуалните високи равнища на инфлация, която също по този начин ускорява покупателната дарба на потребителите. В този смисъл държавното управление се грижи за фирмите и чиновниците, а всички знаем, че е най-добре, в случай че и двете страни са удовлетворени ", добавя специалистът.
Реклама
Не на последно място, страната предлага и достъп до висококвалифицирани фрагменти, подготвени в 22 частни и обществени университета. Освен това просветителната система на Австрия мощно застъпва приложните науки, които се отличават с по-практическа устременост, както и разчита на добра връзки с бизнеса, с цел да обезпечи съответно подготвени и готови чиновници. Системата за двойно образование в стажове и висши механически учебни заведения обезпечава на практика насочени умения. Обученията и условията са взаимно съобразени в тясно съдействие с компаниите. На, Европейското състезание по професионално образование, младите австрийци бяха отличени като най-успешната нация през 2023 година със седем златни, шест сребърни и пет бронзови медала.
Биргит Райтер-Браунвизер, шеф за Централна и Източна Европа в Австрийската бизнес организация (АВА) Фотограф: Patricia Weisskirchner Подкрепа за бизнесмените
Предприемаческият дух заема значима част от бизнес средата в Австрия и точно по тази причина, предлагайки за нея едни от най-високите държавни финансирания в Европейския съюз. Всъщност Австрия заема трето място по мярка на средствата, отделяни за научни проучвания, а преди нея са единствено Швеция и Белгия. Освен това 14% от разноските при планове, свързани с научни проучвания и нововъведения, могат да бъдат възобновени под формата на награда, без значение от размера на компанията, бранша или корпоративната конструкция.

Разбира се, говорейки за предприемачески дух, не можем да пропуснем и статъпите, които също се радват на положителни условия за развиване и разгръщане в Австрия. Според Global Entrepreneurship Monitor 2022 страната заема първо място в интернационалната ранглиста на финансирането на млади компании. С цел по-нататъшно поощряване на нововъведенията и основаването на започващи предприятия все още в Австрия се организира публична процедура за оценка на повсеместен пакет от нови ограничения Startup Package, разкрива Райтер-Браунвизер. Проектозаконът планува основаването на нов тип корпорация, така наречен гъвкава корпорация, както и намаляването минималния акционерен капитал до 10 000 евро.

" Правителството и всички организации в действителност се грижат за младите бизнесмени, а също и за екосистемата. През последните 10 години има огромен прогрес, а всяка година в Австрия влагат към 360 стартъпа. Освен това през 2021 година имахме нов рекорден размер на вложените средства - 1,2 милиарда евро. Макар предходната година да имаше прочут спад поради инфлацията и песимистичната обстановка, до 2021 година се отчиташе устойчиво повишаване на вложенията ", споделя още Райтер-Браунвизер.
Реклама Добрите образци
Досега редица компании са извървели пътя за пускане на бизнес в Австрия, като по данни към края на декември предходната година са регистрирани общо 188 австрийски сдружения с български акционери. Сред положителните образци можем да споменем JAMBA, 7Security и PLAMGLAS, чийто опит демонстрира, че без значение от бранша, всяка компания може да осъществя триумфи в страната.

Например JAMBA подкрепя хора с разнообразни типове увреждания и здравословни ограничавания да придобият основни пълномощия, меки и професионални умения в бранша на изкуствения разсъдък, осведомителните и информационните технологии. Тя има за цел да свърже хората с увреждания и работодателите, като подкрепя професионалното развиване и намирането на работа. Този стартъп е открил мощно наличие във Виена благодарение на Австрийската бизнес организация, която е помогнала с хрумвания и насоки за всичко - от верния метод към локалния пазар до намирането на евентуални сътрудници, клиенти и благоприятни условия за финансиране, споделя Ива Цолова, създател на JAMBA.

" Предварително знаех от другари, че градът е доста вселенски, предлага доста благоприятни условия и по тази причина предприемаческата сцена се развива доста бързо и има доста разнообразни стратегии за поддръжка, които улесняват новото начало. През първите осем месеца имах опция да опозная локалната предприемаческа и социално-предприемаческа екосистема и да се срещна с доста хора ", споделя още Цолова.

Друга компания, която също избира Австрия за своето развиване, е 7Security. Макар тя към момента да има интервенции в София, нейното начало се слага във Виена. Организацията предлага разнородни документи за сигурност на търговци и снабдители на платежни услуги в Европа и ЦИЕ. По думите на нейния създател Павел Камински една от главните аргументи за избора на Австрия като желана страна за разширение на активността е била съдействието на организацията, в това число проведените от нея онлайн събития и представяната потребна информация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР