Голям алианс на опозиционни партии призовава президента на Украйна Петро

...
Голям алианс на опозиционни партии призовава президента на Украйна Петро
Коментари Харесай

Neue Zürcher Zeitung: Алианс на проевропейски активисти и националисти е против Порошенко

Голям алианс на опозиционни партии приканва президента на Украйна Петро Порошенко към промени. Това написа немският публицист Паул Флюкигер в изданието Neue Zürcher Zeitung. Той обръща изключително внимание на това, че пред стените на Върховната рада  са се събрали поддръжници на партии, които в предишното са били в съпротива едни с други. „ Трябва да се означи не толкоз количеството, а яркото комбиниране на стачкуващите пред украинския парламент в Киев във вторник “, написа журналистът.

Пред Народното събрание има към 6000 недоволни, измежду които има както млади проевропейски деятели срещу корупцията, по този начин и националисти. Това бяха представители на опозиционните партии „ Самопомощ “, „ Демократичен алианс “, а също и поддръжници на някогашния министър председател Юлия Тимошенко и нейната партия „ Баткивщина “.

Според Флюкигера, макар политическите си разлики, те еднообразно съжаляват за застоя на промените на Порошенко и желаят да видят промени. Към акцията на митинг още предишния месец прикани и някогашният президент на Грузия и някогашен губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили.
Порошенко се опита да успокои стачкуващите. Той предложи да ограничи имунитета и да сътвори нова работна група за основаването на антикорупционен съд. Това обаче не удовлетвори протестиращите. Много от тях упрекнаха украинския водач в изменничество на Майдана, а Саакашвили намерено настоя за оставка на Порошенко.

Ситуацията се изостри, откакто стана ясно, че държавната коалиция ще разиска настояванията на стачкуващите едвам в четвъртък. Пред Народното събрание започнаха вълнения, трима бяха ранени.

Германският публицист припомня, че това не е първата проява за настоящия месец, която се организира в Киев. По-рано над 10 000 националисти минаха с факли по центъра на града в памет на основаването на Украинската въстаническа войска.

Флюкигер твърди, че и украинските националисти, и стачкуващите пред стените на Радата са на едно мнение, че държавното управление заплашва най-важните претенции на Майдана. Всичко това кара създателя на материала да направи следния извод – натискът върху Порошенко пораства от всички страни.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР