Руският дисидент и журналист Владимир Кара-Мурза получи наградата Пулицър за

...
Руският дисидент и журналист Владимир Кара-Мурза получи наградата Пулицър за
Коментари Харесай

Руският опозиционер Кара-Мурза спечели награда Пулицър за коментари от затвора

Руският отстъпник и публицист Владимир Кара-Мурза получи премията Пулицър за 2024 година за мненията си за демократичното бъдеще на Русия, оповестени във Вашингон пост, до момента в който излежава 25-годишна присъда в пандиза.

В понеделник в Колумбийския университет в Ню Йорк бяха оповестени носителите на най-престижното американско отличие за публицистика, литература, спектакъл и музика. Разследване за империята на Илон Мъск и репортажи от Газа също бяха отличени.

Организационният комитет заяви, че опозиционерът Кара-Мурза получава премията за колумнистки колонки, " написани с огромен риск за живота му от затворническата килия, в които той предизвестява за последствията от инакомислието в Путинова Русия и упорства за демократично бъдеще на страната си ". Още до момента в който беше в ареста в края на 2022 година той беше.

През юли 2023 година Кара-Мурза беше наказан от съветски съд за " разпространяване на подправена информация " за съветската войска, за присъединяване в активността на " нежелана " организация и за " държавна измяна ".

Съдебните каузи против опозиционера се основават на присъединяване му в кръгла маса в Центъра " Сахаров " , чиято разпродажба през август 2023 година, и на обществени речи в Лисабон, Осло и Вашингтон.

По време на оповестяването на премията уредниците отбелязоха, че Кара-Мурза е водил активността си против режима на Путин, като е осъзнавал заплахата и е упорствал, че Русия има демократично бъдеще.

Организациите за отбрана на правата на индивида признават опозиционера за политически пандизчия. 25-годишната му присъда съгласно правозащитници е " най-дългият затвор, налаган в миналото за рецензия на Путин ", отбелязва Дойче Веле. Алексей Навални , който умря преди няколко месеца в съветски затвор, беше наказан на 19 години.

На 30 януари 2024 година Кара-Мурза беше изместен в затворническо общежитие от индивидуален вид в Поправителна колония № 7 в отдалечения съветски град Омск . Условията там са най-тежките. Семейството и юристите на опозиционния деятел настояват, че той страда от полиневропатия в резултат на два опита за отравяне, в които са обвинени съветските специфични служби.
Журналистика
В най-престижната категория - тази за публицистика в интерес на обществеността - победи проверяващата медия " ПроПублика " за разкритията си за дарове и пътувания, които съдии от Върховния съд на Съединени американски щати, изключително Кларънс Томас, са приемали от заможни донори и които са пропуснали да заявяват пред управляващите. Заради тези разкрития Върховният съд одобри поведенчески кодекс.

Отличени бяха и организациите Асошиейтед прес и Ройтерс, както и вестниците Ню Йорк таймс и Вашингтон пост.

Ройтерс завоюва две награди. Едната в категорията за народен репортаж е за серия от журналистически следствия на индустриалната империя на Илон Мъск. Те разкриха случаи на контузии на служащи, получени в хода на работата и един смъртен случай на служащ в ракетната компания на милиардера " Спейс екс ", както и случаи на неприятно отношение към животни в неговата компания за имплантиране на чипове в мозъка " Нюралинк ".

Освен това те демонстрираха, че притежателят на компанията за електрически автомобили " Тесла " е прикривал рискови недостатъци, манипулирал е коли и е споделял чувствителни изображения, записани от " умните " транспортни средства, без знанието на водачите им. Поредицата от репортажи на Ройтерс провокира следствия в Съединени американски щати и Европа и апели за дейности от страна на американските законодатели.

Другата премия за Ройтерс е за фотоси към изключителна вест за фрагментите си от израело-палестинския спор в Газа. Сред отличените е кадър, изработен през октомври от фоторепортера Мохамед Салем , показващ палестинка, която е притиснала безжизненото тяло на 5-годишната си племенница в Газа. Тази фотография към този момент завоюва и влиятелната премия " Уърл прес фото " за кадър на годината.

Наградата за народен репортаж Ройтерс показа с Вашингтон пост, който пък я завоюва поради подробен разбор на автомата AR-15 и неговата роля в насилието, породено от огнестрелни оръжия в Съединени американски щати. Изданието получи оценки в още две категории.

Ню Йорк таймс победи в категорията за народен репортаж за отразяването на спора в линията Газа. А журналистката от изданието Хана Дрейър завоюва оценката за проверяваща публицистика за разкритията си за потребление на труда на деца мигранти в Съединени американски щати. Изданието завоюва и в още една категория.

Асошиейтед прес завоюва премията за фотографски репортаж за отразяването на миграционните потоци през Латинска Америка към Съединени американски щати.

Наградата за публицистика в интерес на обществеността носи златен орден за лауреата. Докато останалите категории носят на наградените с тях по 15 000 $.

Отличията Пулицър за публицистика се присъждат от Колумбийския университет в Ню Йорк и са кръстени на издателя Джоузеф Пулицър , умрял през 1911 година и оставил пари за учредяването на оценката и за основаване на журналистическо учебно заведение в университета. Първите награди Пулицър са връчени през 1917 година

Пулицър отличават най-хубавото в публицистиката в 15 категории. В допълнение има и награди в 8 нежурналистически категории, като литература, музика и спектакъл.
Литература и музика
Сагата „ Нощна стража “ на Джейн Ан Филипс , която споделя за майка и щерка в подслон за хора с душевен проблеми в Западна Вирджиния след Гражданската война в Съединени американски щати, завоюва премията Пулицър в категорията за разказ.

В категорията за драма победи „ Първично доверие “ на Ебони Бут за книжар, който се впуска в ненадейно начинание и намира нови другари, откакто губи работата си.

Наградата за историческо произведение получи Джаклин Джоунс за „ Няма право на честен живот: Борбата на бостънските чернокожи служащи в ерата на Гражданската война “.

В категорията за документална прозаичност победи Нейтън Трол с „ Ден от живота на Абед Салама: Анатомия на една Йерусалимска покруса “, хвърляща светлина върху всекидневието на Западния бряг през погледа на палестински татко изгубил 5-годишния си наследник в автобусна злополука, откакто израелски и палестински екипи на спешна помощ са били забавени поради разпорежданията за сигурността в тази територия.

Биография на Мартин Лутър Кинг , озаглавена „ Кинг “ донесе на Джонатан Ейг Пулицър в категорията за биографична творба.

В категорията за лирика победи Брандън Сом със стихосбирката си „ Вътрешности “.

В категорията за музика Пулицър завоюва концерт за саксофон на Тишон Сори .

Тази година бордът от Колумбийския университет, присъждащ премията, изиска от претендентите да разкрият дали са употребявали в специалността си изкуствен интелект и заяви, че петима от 45-те финалисти са го правили за репортажите и следствията, с които са кандидатствали за оценката.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР