“Големите въпроси на България са три. Как да рестартираме демократичния

...
“Големите въпроси на България са три. Как да рестартираме демократичния
Коментари Харесай

Христо Иванов: Въпросът е как да рестартираме държавата, за да влезем в новата технологична епоха

“Големите въпроси на България са три. Как да рестартираме демократичния и правовия ред в страната? Как да оздравим институциите? Как да решим фундаменталния проблем с човешкия капитал на България, който има две измерения. Едното измерение е, несъмнено, чисто демографския аспект, другият проблем на човешкия капитал е българските жители да могат да бъдат уместно образовани, квалифицирани, тъй че да могат да съществуват, работят, да се занимават с предприемачество в една напълно нова софтуерна ера, в която навлизаме.” - съобщи Христо Иванов в присъединяване си в седмичния преглед “Алтернативи” с Калин Манолов по ТВ 1.

“Ако ГЕРБ загуби изборите, в България ще има неустановеност. Ако ГЕРБ завоюва изборите, ще има сигурност в това, че ще продължим да се свличаме в тази корупционна яма.” - съобщи Иванов и акцентира, че обстоятелството, че рейтинговите организации са фокусирани върху един стеснен размер от знаци, свързани с макроикономическата непоклатимост, напълно не значи, че страната се развива добре и това се усеща от жителите и това е част от огромната тематика за връзката сред високите приходи и рестартирането на правовия ред.

“Има доста други авторитетни рейтинги за корупция, за качество на живот, за медийна независимост, в които ние сме в извънредно неприятно състояние. Интересно ми е, когато излязат идващите отчети на Transparency International, на Freedom House за медийната независимост, дали господин Борисов ще излезе на същото поле или ще откри някое пънче да ни ги чете тях?” - попита Иванов.

Той изрази увереността си, че ГЕРБ ще употребяват всички средства, с цел да удържат властта поради големият финансов залог:

“Става въпрос за това кой ще програмира харченето, в тази ситуация на Движение за права и свободи - краденето - на тези 12 милиарда, които Европейски Съюз отпуска на България в границите на тези пакети за справяне с следствията от рецесията. Другият въпрос е дали, чисто физически, господин Борисов ще бъде министър председател или ще бъде Затворник №1 в републиката.”

Иванов още веднъж напомни, че една от огромните борби на идните избори е борбата за Голямата България:

“Голяма България е тази, която не просто си се показва да се върне към бора на Гераците, всички да се съберем тук, да се върнем в 19 в. В Няма да се случи това. Голяма България е тази България, която се научи да живее по метод, по който всеки, където и да има и един български жител, който желае да резервира връзката със своето родно място - културна, обществена, информационна, политическа, да може да го направи. Тези деца там би трябвало да получат обучение на български, да вкусят българската литература.”

Според Иванов основна роля за спечелването на тази борба могат да имат българските жители отвън страната, които прикани да се включат в акцията “Обади се вкъщи”:

“Най-доброто, което могат да създадат, е да помолят околните си тук да гласоподават за Голяма България. Онази България, която се простира до всяко кътче на света, където има и един българин, който желае да резервира огънчето на връзката си с родината. А не онази, която желае да ги изгони тези хора, да отреже кореновата си система, с цел да остане тежестта на купения, следения избор, на натиснатите хора, на несвободните хора толкоз огромна, че мафията да може да се възпроизвежда.”

Съпредседателят на Демократична България беше безапелационен, че никой не може да предвижда резултата от изборите и хората би трябвало да решат всеки за себе си по какъв начин да гласоподават, а не да гледат какво “дават” социолозите.

Той напомни, че Демократична България още на 13 юни 2020 година излезе със своите 12 национални целта, измежду които и лустрацията, и връщането на енергийния суверенитет, отдалечено гласоподаване, електронно ръководство, и има намерение да ги внесе като законодателен пакет още в първия си ден в Народното събрание, с цел да ревизира има ли народни представители, подготвени да поддържат този пакет.

“Приоритетите ни са почтено оповестени пред нашите гласоподаватели още при започване на митингите. В миг, в който доста хора въобще отказваха да разгласят политическите си планове, ние излязохме и ясно казахме по този начин: не се вършим на инцидентни жители, оказали се на един митинг. Ние сме политици и поддържаме митинга с политически предписания за това по какъв начин да се осъществят настояванията на хората.” - напомни Иванов и изясни, че за смяната, поискана от хората са нужни избрани политически дейности и още през лятото Демократична България е декларирала съответните дейности, в името на които обединяването е готово да търси необятни болшинства в идващия парламент, защото част от измененията изискват конституционни промени.

“Първо желаеме да забележим дали има болшинството за тези съответни неща и едвам по-късно ще преценяме дали си заслужава да даваме живот на този парламент.” - изясни Иванов и добави, че е извънредно значимо диалогът за тези цели да бъде част от обществения спор в интервала преди изборите.

“Много е значимо всеки гласоподавател да се попита, в случай че реши да гласоподава за Х и У, тези хора споделили ли са какво им е отношението към лустрацията, към промяната на правораздаването, регулаторите. Конкретно. Ще махнем ли Гешев? Ще махнем ли Висш съдебен съвет?” - съобщи Иванов.

На молбата да разяснява следствието ОpenLux, съгласно което синът на конституционния арбитър Константин Пенчев има компания в Люксембург, Иванов съобщи, че господин Пенчев е почитан представител на юридическата специалност, само че има въпроси, на които би трябвало да отговори, тъй като тези въпроси засягат огромния въпрос за корупцията във Върховен административен съд. Той употребява мотива да разясни, че Демократична България се концентрира върху прокуратурата не тъй като тя е единственият притежател на корупцията, а тъй като тя блокира всяка опция да се адресира корупцията, в това число от Върховен административен съд.

“Ако имам опция да дефинирам наказателно-политическите цели на една реформирана прокуратура, едно от първите неща, с които тя би трябвало да се заеме, е следствие на голям брой подозрения, свързани с голям брой решения обратно във времето на Върховен административен съд, в това число да вземем за пример тематиката “Камчийски пясъци”. Там има едни съмнителни решения, мъчно обясними от позиция на интерес на хората, които са подавали тези искове за унищожаване на избрани режими, позволяващи да се застрои тази перла на българското национално естествено благосъстояние, взети с присъединяване на господин Константин Пенчев, на петчленка като ръководител.” - разяснява Иванов.

Той ясно съобщи, че българските институции не могат да си разрешат да си затварят очите, когато изникнат въпроси за имущественото положение на някогашен ръководител на съд с толкоз висок корупционен капацитет и настоя за бързо и ясно деяние, като беше безапелационен, че Демократична България ще сложи тематиката и в идващия парламент.

“Не се борим против богатите. Чудесно е в една страна да има богати хора, въпросът е да са забогатели по разпоредбите и да могат да обяснят произхода на това свое благосъстояние, изключително когато има намесена власт. Комбинацията сред огромна власт и необяснено благосъстояние е това, което назоваваме индикация за обезпокоителна корупция. Това са шкафчетата на Бойко Борисов.”

Иванов още един път разясни, че Демократична България не е имала среща с Корнелия Нинова и на нея е отговорено същото, както и на всички останали:

“Нашата обществена позиция от 22 септември е, че ние вършим платформата Ти броиш, с цел да може всяка партия, която е опозиционна на този режим и желае да го смъкна, в случай че желае, да има инструмента за това да съберем на едно място преди ЦИК всички протоколи, и да можем да създадем редом документиране и броене на изборния резултат.”

Съпредседателят на Демократична България разясни, че обединяването няма да взе участие в PR акции, а е концентрирано върху това да свърши работа:

“Винаги преди избори се появяват едни такива татковци на демокрацията и предводители на поданството, които желаят да кажат “Елате тук при мен, деца! Синмайте се с мен! Ако ти не дойдеш, ето, ти не искаш, аз те показвам, значи аз съм демократ!”. Тази игра е пошла. В тази игра ние няма да участваме. Ние желаеме да свършим работа и я вършим. Ние сме единствените, които имат тази платформа, предоставяме я на всички останали.”

“Г-жа Нинова би трябвало си отговори и да отговори на обществото на един доста елементарен въпрос. Тя има представители във всяка изборна секция. Защо ѝ се постанова да беседва за гарантиране на честността на изборите?” - разяснява Иванов и добави, че Българска социалистическа партия прелестно знае, че хората, които ще рекрутира като свои представители са купени и по тази причина госпожа Нинова не може да си подсигурява с тях вота.

Той беше безапелационен, че задачата на “Ти броиш” е да реализира почтен избирателен развой и не търси безусловно “непризнаване на резултата” от изборите. Липсата на съответно подсигуряване на безвреден избирателен развой в изискванията на пандемия Иванов дефинира като акция за угнетяване на вота, водена от ръководещите:

“Управляващите се съюзяват с коронавирус и се надяват хората да си останат у дома.” - акцентира той.

С взор обратно Христо Иванов разясни и за какво е значимо да бъде сменен подмолният механизъм на актуалната власт.

“Орешарски беше опит промяна на макияжа. Оказа се неудачна и осведомени приказват, че първоначално Бойко Борисов стартира митингите и в границите на първата седмица от тези митинги е възстановил своето съгласие с Пеевски. И, както споделят хора участвали на тези диалози: “Денем Бойко протестираше, вечер пушеха дружно пури с Пеевски”. Ето това, с цел да не го допуснем, би трябвало да имаме доста ясна стратегия за това по какъв начин да демонтираме механизмите, които разрешават това радостно пушене на пури зад тила на хората.”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР