Декларация за стратегическо партньорство между Република България и Република Азербайджан

...
Декларация за стратегическо партньорство между Република България и Република Азербайджан
Коментари Харесай

Алиев към Радев след подписани договори: България е важна държава за транзит на газ

Декларация за стратегическо партньорство сред Република България и Република Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев. Това се случи в резиденция „ Загулба “ в азербайджанската столица Баку. Българският държавен глава е на публична аудиенция в страната по покана на своя сътрудник.

В наличието на двамата държавни глави бяха подписани и други документи от двустранен интерес за задълбочаването и укрепването на съдействието сред България и Азербайджан.

Това са Договор за взаимно опериране сред България Еър и Азербайджанската национална самолетна компания. От българска страна документа подписа Христо Тодоров – ръководител на Борда на „ България Еър “. Също по този начин Меморандум за съгласие сред Държавната петролна компания на Република Азербайджан и Асарел Инвестмънт ЕАД, подписан от Димитър Цоцорков – изпълнителен шеф на Асарел Инвестмънт ЕАД “.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов подписа от българска страна и Меморандум за съгласие сред Министерство на нововъведенията и растежа на Република България и Министерство на цифровото развиване и превоза на Република Азербайджан за съдействие в региона на софтуерните нововъведения.

В изказване пред медиите Радев сподели: " Отношенията на най-високо ниво са постоянна основа за развиване на двустранните връзки, освен в полза на България и Азербайджан, само че и за подсилване на стабилността на Кавказ и на Черноморския район, за подсилване на енергийната сигурност на Европа. "
Двамата президенти организираха среща на " четири очи " и подписаха редица документи от съвместен интерес за укрепването на двустранното съдействие.

Азербайджан и България са свързани с обичайно другарство, съгласие и взаимно доверие. Израз на тези връзки е стратегическият разговор на най-високо политическо равнище, акцентира Радев.

Той означи, че Азербайджан се е трансформирал в основен сътрудник на България в региона на енергетиката и има значителен принос за диверсификацията на доставките на газ за българската стопанска система. Президентът напомни, че през есента на 2022 година в София, в наличието на президента Алиев, започва употребата на междусистемната газова връзка сред Гърция и България, с което се свърза южният газов кулоар с Централна и Източна Европа.

Той означи още и подписването на Меморандума за „ Солидарити кръг “ за съвместяване на напъните и опциите на газопреносните оператори на България, Румъния, Словакия, Унгария и „ Сокар “ за транспорт на спомагателни количества газ от Азербайджан.

Задълбочиха се връзките сред държавните управления на равнище бизнес и сред общините за стимулиране на търговско-икономическото партньорство, за развиване на свързаността във всички нейни измерения – енергийна, транспортна, цифрова, за продан във високите технологии и нововъведенията, в зелените политики, в региона на образованието, науката, културата и туризма, уточни Радев.

Радев съобщи, че подписаната декларация за подсилване на съдействието сред двете страни през днешния ден е израз на капацитета и взаимното предпочитание и политическа воля на нашите страни да продължат да развиват отличните връзки.

С президента Алиев споделяме убеждението, че имаме общ интерес да оползотворим геостратегическото състояние на нашите две страни освен в енергийна, само че и в транспортна и цифрова съгласуваност, уточни Радев. Чрез развиването на тази съгласуваност способстваме за сигурността и стабилността на целия район, за обмена сред Азия и Европа. Средният кулоар е наш приоритет, добави Радев. Той означи, че не престават и диалозите за унифициране на цените на всички митнически процедури, с цел да се облекчи увеличаващият се трафик. Беше значимо подписаното през днешния ден съглашение за взаимно опериране сред „ България Еър “ и азербайджанския народен авиопревозвач, за обновяване на линията София – Баку – София, което ще стартира от юни тази години, посочи Радев.

Радев акцентира, че е значимо и съглашението сред " Сокар " и " Асарел инвестмънт ", тъй като това е поредна стъпка в задълбочаването на енергийното съдействие и газификацията на България.

По отношение на идната конференцията на Организация на обединените нации за климата Радев съобщи, че страната ни е подготвена да окаже всевъзможен тип експертна помощ за реализирането на това събитие.

Част от българските фирмите оферират към този момент подготвени градивни решения, които да способстват Азербайджан да развива своята водеща роля в района, като страна, която развива зелени високи технологии за запазване на околната среда, сподели още Радев. Той уточни като образец взаимното дружество за обработка и утилизация на отработени масла, за утилизация на строителни материали, както и опцията Азербайджан да се трансформира в център на мрежа за доставки с каргодронове.

" България е значима страна за пренос за прилежащите страни, които получават азербайджански газ през нейната територия ", уточни президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Според Алиев броят на страните, които ще се възползват от това ще се усилва.

Алиев акцентира, че България и Азербайджан са стратегически сътрудници от 2015 година, като оттогава връзките сред двете страни се развиват динамично. Политическият разговор и ангажираност разрешава разширение на връзките сред България и Азербайджан във всички сфери на интерес, означи Алиев.

Търговският стокообмен се множи, като един от главните мотори за това е съдействието в енергийния бранш. Има обещаващи благоприятни условия за бъдещо енергийно съдействие в доставките на газ, сподели Алиев. Той акцентира, че годишно се усилват доставките на природен газ. Миналата година имахме 1,2 милиарда кум. м. Доставени на българския пазар, до момента в който през 2022 година бяха едвам 600 милиарда куб.м. Тази година по упования ще сме дали 1,5 милиарда кубм. На България, уточни той. По думите му с това ще бъде покрито към 50 % от потреблението на газ на страната ни.

Винаги сме се стремяли за по-добри резултати за подсилване на стокообмена, съдействието в енергийния бранш като явен знак за нашия триумф, сподели още Алиев.

Относно плана за подводния електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска сила в Европа Алиев съобщи, че до няколко месеца ще бъде приключено плановото изследване, което ще означи началото на действителния труд и работа по плана. Азербайджан ще бъде освен снабдител за петрол и газ, само че и на зелена сила, сподели Алиев.

Благодарение на вложения от Азербайджан железопътната линия се модернизира. Започнат е планът, като през днешния ден виждаме, че той става значима част от междинния кулоар, сподели още Алиев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР