Спирането на последния работещ лифт на София доведе до размяна

...
Спирането на последния работещ лифт на София доведе до размяна
Коментари Харесай

Ще тръгне ли отново Симеоновският лифт?

Спирането на последния работещ въжен превоз на София докара до замяна на остри обвинявания сред предходната и актуалната локална власт на София. Преди дни стана ясно, че Симеоновският въжен превоз дефинитивно стопира да вози туристи на Витоша. Предишните ръководещи упрекнаха актуалните, че не вършат нищо за спасяването на съоръжието. Столичният кмет Васил Терзиев не одобри обвиняванията и пое ангажимент до края на мандата му София да има най-малко един работещ въжен превоз.

За някои Витоша от дълго време се е трансформирала в знак на неделния ден. 15 минути с градския превоз, след това 27 минути с кабинковия въжен превоз и сме на 1800 метра над морското ниво.

А през днешния ден картината е такава - затворена врата и кабинки, прибрани в хале. Жителите на София обаче желаят въжен превоз до планината.

Ето какво споделиха поданици на София:

" Искаме да има въжен превоз, да, тъй като е доста комфортно за 5 минути-10 си горе, вървим на ски зимно време, водим детето и е комфортно, а в този момент не можем "

" Драгалевският не работи, в този момент в случай че и този не работи, не е добре ".

" За мен несъмнено тук има някакви ползи, нямам визия на кой и какви са, само че това е безусловно безразсъдно решение да се спре лифтът ".

Кабинковият въжен превоз " Симеоново - Алеко " е въжена линия с шестместни кабинки. Официално е открита през 1983 година. Дълъг е над 6000 метра, а потенциалът му - 1500 души на час.



Със прекъсването на Симеоновския въжен превоз София остава без нито една въжена линия към планината

Миналата година оборудването спря да извозва туристи поради спешен ремонт, а преди дни стана ясно, че то не може да проработи още веднъж. От " Витоша ски " обясниха за " По света и у нас ", че заради дългогодишната си работа е достигнал лимита си и няма аварийни елементи за поддръжката му. Спирането на лифта нажежи политическите пристрастености в Столичната община.

" За 7 месеца ние не видяхме нищо, което да е свършено за Витоша. Сега са на път да задръстят с коли и планината Витоша, по тази причина, че не са си свършили работата и не са създали нищо належащо, което им е написано в контракта ", сподели Антон Хекимян - общински консултант от ГЕРБ-СДС.

От предходното управление на общината обявиха, че притежателят на лифта нарушава приватизационния контракт, подписан през 2007 година и общината може да наложи наказателна клауза в размер на над 8 милиона лв., след което може да предприеме развалянето на контракта. Поискаха оставката на заместник-кмета по правни въпроси и изключително съвещание на Столичния общински съвет. Опонентите им нарекоха въпросния приватизационен контракт " няколко хвърчащи листчета ", в които няма клаузи по какъв начин и по кое време да работят лифтовете.

" Общината има опция да възвърне един от лифтовете - Драгалевския, ние обаче желаеме да забележим какви са опциите за едно по-всеобхватно решение, което включва и другите уреди - Симеоновския, инфраструктурата горе на планината, тъй че да не бъде осъвременено нещо на парче ", изясни Васил Терзиев - кмет на Столичната община.

От компанията - притежател на Симеоновския въжен превоз обявиха, че до дни ще излязат с публично мнение по тематиката. А дотогава туристите ще гледат с вяра към халето с празните кабинки.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР