Големите икономики в Западна Европа започнаха да изпитват затруднения през

...
Големите икономики в Западна Европа започнаха да изпитват затруднения през
Коментари Харесай

Хората в Източна Европа започнаха да пестят повече

Големите стопански системи в Западна Европа започнаха да изпитват усложнения през първите седмици след началото на съветската военна инвазия в Украйна, само че някои страни в източната част на континента към момента изживяваха стопански взрив на фона на нарастване на заплатите с двуцифрени темпове и великодушни държавни помощи. Това към този момент не е по този начин, осведоми Ройтерс.

Рязкото понижение на продажбите на дребно и ограничението на потребителското доверие демонстрират, че рецесията с повишаващите се разноски за живот е обхванала и източната част на Европа, отбелязва организацията, съобщи dariknews.bg.

Хората се сблъскват с двуцифрена инфлация, която " изяжда " приходите им на фона на повишаването на храните с 15 до 22 % и повишението на разноските за сила.

Семейства в доста страни от Източна Европа започнаха да стягат коланите. Поляци си вземат по-кратки отпуски, а чехи си търсят втора работа и посещават по-рядко заведения за хранене, с цел да пестят. В Унгария, където през юни цените на храните скочиха с 22,1 % на годишна основа, хората се лимитират, когато пазарят в магазините за хранителни артикули или при покупките на дълготрайни артикули.

Каква е обстановката в България?

В България хармонизираният показател на потребителските цени регистрира растеж от 14,8 на 100 през юни 2022 година на годишна основа. Така страната ни зае пето място измежду страните от Европейския съюз по инфлация през юни. Преди България са единствено Естония (22 на сто), Литва (20,5 на сто), Латвия (19,2 на сто) и Чехия (16,6 на сто).

Цените на енергийните артикули в страната ни записват скок с 37,5 на 100 през юни по отношение на същия месец на предходната година. Те въпреки всичко остават под междинните нива в Европейски Съюз, които доближиха 41,1 на 100.

Поскъпването на енергийните запаси оказва значително влияние върху инфлацията като цяло. Фактор за това е и високата енергийна активност на българската стопанска система, отбелязва Евростат.

Най-голямо покачване у нас през юни на годишна основа е регистрирано при разноските за превоз (+29,9 процента), при цените на питателните артикули и безалкохолните питиета (+23,5 процента), при сметките в заведения за хранене и хотели (+19,2 на сто), както и при разноските за поддръжка на жилища, за вода, електрическа енергия, газ и други горива (+17,1 процента) , сочат данните на Национален статистически институт.

На този декор потребителското доверие в България се утежнява от март тази година, което допуска по-ниско ползване на семействата през остатъка от годината, се показва в летните стопански прогнози на Европейската комисия.

Унгария
От няколко месеца инфлацията в Унгария е с двуцифрена стойност, за първи път през последните 20 години, макар опитите на държавното управление на премиера Виктор Орбан да спре повишаването, като наложи таван на цените на редица артикули и услуги, отбелязва Франс прес.

" Един ден отивам в пекарната и хлябът коства 550 форинта. На другия ден отново отивам, само че хлябът към този момент коства 650 форинта. За Бога, какво се случва! ", възкликва 73-годишният Лайош от унгарския град Естергом, ситуиран на река Дунав.

Възрастният маджарин споделя пред Ройтерс, че повишението на цените на храните е " изяло " част от пенсията му и той няма да може да заплати по-високите сметки за комунални услуги. Лайош се пробва да измисли по какъв начин ще се оправи с този проблем.

" Мога да се отоплявам на газ, само че и на дърва..., тъй като имам кахлена печка. Така че със брачната половинка ми ще я караме в една стая, ще запалителен печката, ще си облечем по-дебели пуловери и по този начин ще гледаме телевизия ", възнамерява живота си през зимата 73-годишният маджарин.

Чехия

Инфлацията в Чехия се форсира до 17,2 % през юни на годишна база, което е над предстоящото, демонстрират данните на чешката статистика, представени от ДПА.
" Най-голям дял в скока на инфлацията още веднъж има покачването на цените на храните, които нарастват с 18 % през юни на годишна основа ", съобщи почитан представител на Чешката статистическа работа.

В други браншове обаче през юни е регистрирано още по-голямо повишаване на годишна база - транспортни разноски (+24 процента), цени в заведения за хранене и хотели (+23,1 на сто), а при жилищните разноски, при сметките за вода, сила и гориво нарастването е 22,8 %.

Данните от редица платформи за ваучери за храна, като Содексо (Sodexo), демонстрират, че клиентите на заведенията за хранене в Чехия стартират да се лимитират и все по-рядко да ги посещават. Проучване на социологическата организация СТЕМ (STEM), извършено през юни, сочи, че 80 % от чешките семейства понижават или лимитират своите покупки поради бързото повишение на битовите им сметки.

Потребителското доверие в Чехия през юли пада до ново ниско ниво, по данни на чешката статистика.

Филмовият продуцент Мартин Хуловец, на 43 година, твърди, че сега не е угрижен за прихода си, само че не е толкоз оптимистично надъхан за бъдещето.

" Ще се опитам да спестявам повече от сметките за сила, сигурно... Определено няма да закупувам нови неща за децата, като облекла или спортна екипировка. Мога да ги намеря " втора употреба ", на половин цена ", споделя Хуловец.

И той се зарича да пести от отопление, когато зимата пристигна.

Полша

В Полша инфлацията при потребителските цени доближава 15,5 % през юли на годишна основа, заяви в края на предишния месец Централната статистическа работа във Варшава.

Индексът на потребителските цени в страната се е покачил до най-високото си равнище през последните 25 години.

На този декор нарастването на продажбите на дребно в Полша отслабва до 3,2 % през юни, откакто те набъбнаха с 8,2 на 100 през май, осведоми Ройтерс.

Все още не е късно за упования летен взрив в туристическия бранш, само че поляците са почнали да пестят от разноските за пътешестване, регистрира онлайн приложението за резервации " Нослеги " (Noclegi.pl).

" Наблюдаваме, че това, с което се отличава този туристически сезон, е съкращаването на периода на пътуванията, приблизително с по един ден, както и с отлагането на резервациите за последния миг ", разяснява специалистът към " Нослеги " Наталия Яворска.

Поляците са почнали да пестят и от разноските си за храна.

Какво следва?

Забавянето на вътрешното ползване, повишаващите се лихвени проценти и съкращенията на държавните разноски наподобява ще забавят икономическия напредък на страните от Централна Европа през втората половина на тази година - наклонност, която ще се ускори внезапно през 2023 година, отбелязва Ройтерс.

На фона на срутва на потреблението на семействата, стопански анализатори понижават своите прогнози за растежа на брутния вътрешен артикул в обособените източноевропейски страни. Рискът от идна криза в цяла Европа се усилва, предизвестяват те.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР