Годишната реч за Състоянието на Съюза на председателката на Европейската

...
Годишната реч за Състоянието на Съюза на председателката на Европейската
Коментари Харесай

Скритите послания в последната реч на Урсула фон дер Лайен

Годишната тирада за " Състоянието на Съюза " на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сигурно не е събитие, което множеството хора наблюдават. Тази година обаче беше по-различно. Речна, произнесена на 13 септември при откриването на парламентарния сезон на евродепутатите в Страсбург беше последната в сегашния мандат на Фон дер Лайен и засегна някои в действителност мощни реакции на Съюза в условия на верига от рецесии (ковид, войната в Украйна и съветската взаимозависимост в енергетиката, последващата инфлация, проблеми с веригите на доставки и др.) . Също по този начин фон дер Лайен изпрати ясно последните, че съвсем несъмнено ще се кандидатира за нов мандат.

В изказването си тя обърна особено внимание на зеления преход, който би трябвало да върви " ръка за ръка " с модернизацията на стопанската система, проблемите и настояванията на земеделските стопани, Европа на младите и обществена Европа, одобряване на комерсиалните партньорства посредством сключване на от дълго време отлагани съглашения, миграция, разширение на Европейски Съюз и други " Като начало би трябвало да спечелим доверието на европейците, че ще обърнем внимание на техните желания и паники. И през идващите 300 дни би трябвало да приключим работата, която са ни упълномощили ", сподели Фон дер Лайен.

Макар това да не е процедура за събитието, Урсула фон дер Лайен направи и два значими апела, които засягат директно българите: от една стана, че в изключителни обстановки (като последните наводнения и температурни аномалии), не сме сами. И второ: " България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече! ", съобщи тя ясно и високо в пленарната зала, предизвиквайки дълги и бурни овации.

А упоритостта й е кристално ясна: " бъдещето на нашата индустрия в региона на чистите технологии би трябвало да бъде основано в Европа ", добави тя.

В живото студио на " Капитал " и " Дневник " политическия анализатор Даниел Смилов сподели, че това ще даде " благоприятни условия за страни и промишлености, които организират този преход. В бъдещото десетилетие в българската политика акцентът би трябвало да се сложи точно върху това ". Области като сериозните първични материали или чистия водород са единствено малко образци в какво можем да се развиваме или специализираме. Икономика и конкурентоспособност След като при започване на мандата си Фон дер Лайен беше заета главно да " гаси пожари " и да се оправя с рецесии, в последните месеци Европейската комисия трябваше да. И до момента в който до неотдавна методът беше, че вършим всичко с цел да спасим свръхамбициозните си зелени цели, в сряда за първи път се заприказва, че модернизацията и декарбонизацията би трябвало да вървят ръка за ръка.

В тази връзка евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, разяснява, че " Зелената договорка не може да е за сметка на европейската стопанска система ". С други думи, Европа чува и схваща умората на бизнеса от безкрайните европейски регулации и е подготвена да им даде глътка въздух в името на икономическия напредък.
Реклама
Въпреки това икономическото развиване би трябвало и може да бъде и стабилно. " През последните пет години броят на заводите за чиста стомана в Европейски Съюз набъбна от нула на 38. Понастоящем привличаме повече вложения в чист водород от Съединени американски щати и Китай, взети дружно. Това е силата на отговора на Европа по отношение на изменението на климата ", добави Фон дер Лайен.

Не на последно място, напъните, които европейския бизнес поставя за декарбонизация не би трябвало да бъдат за сметка на конкурентоспособността му. " Твърде постоянно сдруженията ни биват изключвани от задграничните пазари или стават жертва на хищническо ценообразуване. Често са подбивани от съперници, възползващи се от големи държавни дотации. ", до момента в който вървят към нет зеро стопанска система, сподели Фон дер Лайен. В тази връзка тя разгласи, че комисията стартира антисубсидийно следствие на идващите от Китай електрически транспортни средства.

Друг посетител в живото студио - евродепутатът Радан Кънев (ДБ/ЕНП), посочи, че категоричността ѝ към Китай съгласно него е провокирана от положението на европейската промишленост, въпреки всичко. " Тревогите, свързани с Китай, са адресирани по безапелационен метод, който рядко може да се види от Брюксел ", разяснява евродепутатът.

Освен напъните за по-социална Европа и за квалифицирането и развиването на фрагментите (тъй като 74% от МСП декларират, че са изправени пред дефицит на умения) Фон дер Лайен изиска помощ за дребния и междинен бизнес и то незабавно. " Още преди края на годината - ще назначим представител на Европейски Съюз за МСП, който ще рапортува непосредствено на мен. Искаме да чуваме директно от дребните и междинните предприятия за ежедневните им предизвикателства``, сподели тя .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР