Години след откриването на гробницата на младия фараон Тутанкамон мистерията

...
Години след откриването на гробницата на младия фараон Тутанкамон мистерията
Коментари Харесай

Разгадаха мистерията на проклятието на фараона

Години след откриването на гробницата на младия фараон Тутанкамон мистерията към непокътнатия му гроб, за който египтяните твърдяха, че е дело на проклинание, най-сетне се разкри.

Гробницата на фараона е открита от англичанина Хауърд Картър и още с първите разкопки се вижда, че тя е непокътната. Голяма част от служащите, които са влезнали в нея, дружно с откривателя умират при неизяснени условия.

Тогава суеверните египтяни популяризират слуха, че това е дело на проклятието на фараона, което е било направено под формата на разнообразни заклинания, с цел да не се нарушава безконечния сън на младия държател и да не бъдат разграбвани благосъстоянията, които съгласно египетската традиция би трябвало да съпровождат мъртвия в отвъдния свят.

Според учените обаче повода за тази всеобща покруса е черна мухъл. Плесента е покривала цялата мумия на Тутанкамон и се е ширила из цялата му гробница.

Спори на плесента, която съставлява дребни гъби, проникнала в белите дробове на откривателите, а от белите дробове посредством кръвта се популяризирала до мозъка и предизвикала гибелта.

Черната мухъл е известна още като плесен и за нея се загатва още в Корана. Свещената книга на мюсюлманите поучава, в случай че човек открие в дома си мухъл, той би трябвало да го напусне и да го изгори, тъй като плесента е нездравословна.

 Гробница на Тутанкамон

Но не всички типове мухъл е нездравословна. Има и благородна мухъл – онази, от която е извлечен пеницилинът – първият в света прочут антибиотик от откривателя Флеминг.

Има и различен тип мухъл, която особено се прибавя към другите сирена като Датско синьо сирене. Тя също е наситена с пеницилин и е потребна за организма.

Теорията, че пирамидите са плодородна почва за развиването на бактерии, които носят смъртоносни вируси е на Филип Ванденбург.

Една от теориите за проклятието на Тутанкамон е, че в гробницата е имало зазидани радиоактивни материали.

Според професор Луис Булгарини е доста евентуално египтяните да са употребявали атомна радиация за отбрана на светите места.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР