Годината е 1989, месец юли. В образцовото Електролокомотивно депо "Никола

...
Годината е 1989, месец юли. В образцовото Електролокомотивно депо "Никола
Коментари Харесай

На ръба на прехода, БДЖ почти се сдобива със суперлокомотив

Годината е 1989, месец юли. В образцовото Електролокомотивно хранилище "Никола Коларов " - Подуяне идва от Югославия локомотив с номер 442-008 и с настоящото за това време название "Лепа Брена ". Всъщност, този локомотив е един от общо 16-те, създадени от завода "Раде Кончар "(по-късно "Кончар електричне локомотиве "), Загреб. Машините оферират условия на работа, невиждани за времето си. Максималната скорост е 160 км/час, кабините на машиниста са климатизирани.



Снимка: Петър Стоянов

Пристигането на този локомотив в България е част от план за рационализация на железопътния оператор, който към този миг разполага с електрически локомотиви чешко и румънско произвеждане. Предложението на Югославия е, България да създаде 5 кораба вид "река-море ", а те да произведат в началото 20 такива локомотива, приспособени към нашите условия. Правят се проби в секторите София-Плевен-Г. Оряховица, Русе-Г. Оряховица и София-Пловдив. Пробите минават сполучливо, само че заради политически аргументи, до договорка не се стига. 28 години по-късно, локомотивите от тази серия не престават да се експлоатират сполучливо от "Хърватски жезелници " основно на Интерсити и бързи местни влакове със скорости на дивжение до 160 км/час.



Снимка: Марио Евстатиев

Въпросът за скоростна на придвижване на влаковете у нас става все по-актуален с напредването на модернизацията на железопътната права София-Пловдив-Бургас, където към този момент има сектори, позволяващи експлоатационна скорост на придвижване от 160 км/час. В новия график за придвижване на влаковете, който влиза в действие от 09.12.(Неделя), времепътуването сред София и Бургас е заложено да бъде 6 ч и 6 мин., при изискване, че се обслужва от осъвременен локомотив серия 46 - единствените локомотиви на БДЖ, позволяващи придвижване със скорост до 150 км/час или с 10 км/час по-малко от суперлокомотива на "Кончар ", тестван още през 1989 година



Снимка: Марио Евстатиев

Припомняме, че Комисия за защита на конкуренцията спря процедурата на БДЖ за закупуване на мотрисни влакове по тъжба на две от отпадналите от търга компании. Проверката на Комисия за защита на конкуренцията пък откри, че публичната поръчка е тотално объркана, заради което най-вероятно ще би трябвало цялата процедура да бъде стартирана изначало, с което, очакванията за нов и високоскоростен преносим състав се отсрочват. В същото време, всекидневие е, влакове да закъсняват фрапантно заради дефицит на изправни локомотиви.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР