Сред събитията, с които Градската художествена галерия “Борис Георгиев -

...
Сред събитията, с които Градската художествена галерия “Борис Георгиев -
Коментари Харесай

Градската художествена галерия във Варна показва “Галерия ROZ” в нощта на музеите

Сред събитията, с които Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, взе участие в Европейската нощ на музеите довечера, 18 май 2024 година, е и гостуването на плана “Галерия ROZ ” на екип от Румъния.

В креативния кръг на този план са основатели на художествено наличие от разнообразни области на изкуствата - художникът Андрей Чуботару е водещият образен актьор, който основава концепцията, дружно с него са Кристиан Лолеа, чиято е музиката, Лучиан Йордан - видео оператор и Каталин Удреа - съветник. Участници в експозицията, която идва във Варна, са Филип Александреску, Влад Басараб, Йоан Паул Колта, Богдана Контраш, Виргил Гудиу, Дору Мелинте, Тудор Мирча, Елиана Негричи, Тудор Оанцеа, Еужен Пана, Флоареа Пея, Габриел Симионеску, Каталин Стругару.

Идеята на основателите е “Галерия ROZ ” да бъде различно пространство за модерно изкуство, което премисля връзката сред индивида и природата. “Потърсихме метод да излезем от рамките на всекидневието и стандартните изложбени пространства - споделят създателите, - като изградихме Галерия ROZ (розово) - мобилна конструкция, която се сглобява постоянно в забележителна и изолирана естествена среда. Физическата структура на галерията е с диаметър 5 метра и височина 2,25 метра. Вълнува ни достоверния разговор сред неповторимото естествено пространство и артистичните намеси. Самата Галерия ROZ се трансформира в обект, изложен в огромната изложба на природата. Защо ROZ (розово)? - Докато аленото символизира жизнеността и високото напрежение, розовото съставлява примамлива опция, която оказва помощ за смекчаването на другояче сложната за понасяне сила. В подобен смисъл, розовото съставлява форма на релакс. Именно тук поражда контрастът - розовото на структурата е сложено в контраст на суровата естествена среда. ”

Резултатът от тези артистични намеси е запечатан във филм и фотографии, а публиката става техен очевидец посредством филми, показани в обществените медии и на кино фестивали, както и посредством гостувания в експозиционни пространства, като това на Варненската изложба.

Откриването на експозицията на “Галерия ROZ ” е от 18:00 на 18 май. Проектът ще остане във Варна до 6 юни 2024 година

Безплатният вход за Европейската нощ на музеите е от 18:00 до 24:00 на 18 май 2024 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР